Jurnalistul a scris pe pagina personală de Facebook că poliția de la Chișinău l-a anunțat în căutare națională și că există o dispoziție de reținere a acestuia. La baza acestei decizii, potrivit activistului, se află un dosar penal intentat pe numele lui, atunci când acesta investiga un presupus caz de abuz în serviciu din partea unui angajat al statului.
Brega afirmă că în timpul realizării investigației ar fi fost atacat de vicepretorul sectorului Centru din Chișinău, Vasile Urâtu, și că activistul doar a reacționat la presupusele acțiuni ale funcționarului. „Reacția mea instinctivă de apărare a fost catalogată drept încercare de perturbare a activității preturii de sector, fiindu-mi intentat un dosar în baza articolului 287, alin.1, Cod penal al RM, „Huliganism”. Totodată, plângerea mea nu a fost examinată până în prezent. La etapa de urmărire penală, am depus declarații pe dosar. La câteva luni distanță, fără a mi se aduce preventiv la cunoștință despre faptul că am fost recunoscut drept învinuit, am fost anunțat în căutare”, a scris Brega pe rețele de socializare.
Incidentul a avut loc în luna ianuarie 2017, în incinta sediului preturii Centru din Chișinău, iar în urma acestuia funcționarul s-a ales cu un deget rupt. La rândul său, funcționarul a spus că a fost agresat fizic de către activistul civic.
Ghenadie Brega mai spune că este îngrijorat că în cazul unei eventuale rețineri, viața lui va fi pusă în pericol și a oferit drept exemplu ultimul caz de rezonanță – moartea tânărului Andrei Brăguța.
De asemenea, activistul crede că posibila intenție a organelor de drept de a-l priva de libertate ar avea legătură cu dorința fratelui jurnalistului, Oleg Brega, de a candida în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. „Persecuțiile s-au intensificat inclusiv după ce fratele meu, Oleg Brega, s-a înscris în cursa electorală pentru a deveni deputat independent în Parlamentul RM și a acumulat mai multe voturi decât orice alt candidat independent înscris în cursa electorală vreodată în istoria Republicii Moldova, însă insuficient pentru a accede în legislativ”, a scris Ghenadie Brega.
Solicitată de Media-azi pentru a prezenta mai multe detalii pe marginea afirmațiilor activistului, ofițerului de presă al poliției capitalei, Natalia Stati, a spus că va oferi informația cerută după o documentare suplimentară asupra celor întâmplate. Ulterior, aceasta nu a mai răspuns la apelul telefonic al redacției.
„Deoarece la nenumărate chemări prin citații formulate în conformitate cu legea, cetățeanul Ghenadie Brega nu s-a prezentat la organul de urmărire penală, a fost anunțat în căutare internațională. Aceasta este o măsură prevăzută de lege și este aplicată oricărui cetățean care refuză să dea curs citațiilor legale”, potrivit comunicatului de presă al Poliției.