Eşti aici

Raport de monitorizare: Experții recomandă autorităților să accelereze realizarea angajamentelor asumate în domeniul mass-media

18 Septembrie 2017
1755 de afişări
Planul Național de Acțiuni (PNA) pentru anii 2017 - 2019 privind realizarea angajamentelor în domeniul mass-media, asumate în conformitate cu Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, decurge într-un ritm care necesită accelerare. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale Raportului al doilea de monitorizare a realizării angajamentelor menționate, prezentat luni, 18 septembrie, de către Asociația Presei Independente (API).

Raportul a cuprins analiza calitativă și cantitativă a acțiunilor întreprinse de autorități în ceea ce privește realizarea sarcinilor care se regăsesc în Acord în perioada iunie - august curent. Astfel, în opinia cercetătoarei media, Aneta Gonța, unul din autorii Raportului, acțiunile planificate pentru perioada iunie - august 2017 pe segmentul mass-media au fost insuficiente și s-au referit cu precădere la domeniul audiovizualului, nu și la presa scrisă sau online.

„Evaluarea cantitativă și calitativă a acțiunilor PNA, planificate pentru lunile iunie-august 2017 acumulează cu un punct mai puțin decât monitorizarea precedentă, din lunile martie – mai”, a constatat Aneta Gonța.

În context, directorul executiv al API, Petru Macovei, a subliniat că pentru comunitatea media contează mult ca acțiunile prevăzute în Acordul de Asociere și, în special, în PNA, să nu fie formale: „Poate că nu este atât de important și relevant că o acțiune nu a fost îndeplinită exact în perioada planificată strict calendaristic. Important este esența ei. Una peste alta, chiar și cele mai optimiste evaluări, dar colegii noștri, Aneta Gonța și Ion Bunduchi (autorii raportului) vă asigur că au fost foarte optimiști în această monitorizare – arată 6 puncte din 12 posibile. (...) Am putea vorbi despre inexistența unor acțiuni consistente în acest domeniu”, a atras atenția Petru Macovei.

Prezent la eveniment, membrul Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Artur Cozma, s-a arătat convins că instituția din care face parte va realiza în termeni preconizați toate angajamentele pe care și le-a asumat în conformitate cu planurile menționate, „în pofida lipsei anumitor capacități”, pe care acesta a refuzat să le numească.

Autorii Raportului au menționat că în perioada supusă monitorizării au avut loc anumite acțiuni neplanificate, cum ar fi întrunirea Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media pe lângă Parlament. Grupul și-a trasat printre priorități: elaborarea strategiei de dezvoltare a mass-mediei din Moldova, inclusă și în PNA, elaborarea unui nou Cod al audiovizualului, elaborarea strategiei privind securitatea informațională a țării și altele.

Experții au recomandat ca ritmul de realizare adecvată a acțiunilor oportune și relevante pentru dezvoltarea mass-media să fie accelerat, astfel încât să se țină cont de activitățile prioritare determinate de Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației media.