Potrivit comunicatului, scopul pe care îl urmăresc persoanele care au creat site-ul constă în deturnarea identităţii organizaţiilor care realizează campania STOP FALS! - Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI) și de a da credibilitate unor ştiri false şi informaţii distorsionate pe care le publică.
Contactat de Media Azi, Serviciul Relații Publice al Inspectoratului Național de Investigații al MAI nu a putut să comenteze la telefon acest caz. Întrebați dacă persoanele care au creat site-ul - clonă au fost sau pot fi identificate și ce sancțiuni vor fi aplicate în astfel de situații, Diana Sochircă, șefa Serviciului, ne-a rugat să facem o solicitare în scris către Centrul privind combaterea crimelor informatice, la care ni se va răspunde în curând.
Anterior, administratoarea Întreprinderii de stat „MoldData”, Ana Bradu, explica într-un material publicat de Media Azi că, în cazul în care posesorul unui nume de domen consideră că i-au fost lezate anumite drepturi de către terți, acesta se poate adresa Organizației care gestionează numele de domen respectiv (de ex.: .com, .net, .eu, .ro, .ru, etc.) sau poate face apel la Politica de rezolvare a disputelor privind numele de domene, adresându-se Corporaţiei pentru Atribuirea Numelor şi Numerelor în Internet (ICANN).
În ultimul timp, mai multe instituții media periodic semnalează despre apariția site-urilor - clonă. La începutul anului curent, redacția Ziarului de Gardă, anunța că a identificat un site - clonă ziaruldegarda.com și că a solicitat organelor de drept să investigheze acest furt de imagine și de informație. Potrivit redactorului-șef adjunct al publicației, Victor Moșneag, până în prezent, organele de drept nu au putut identifica persoanele care au creat site-ul.
Printre site-urile - clone apărute în mediul online sunt Jurnalul.md, care seamănă cu Jurnal.md; Ziarul Naţiunii, după Ziarul Naţional și altele.