Eşti aici

​TV Bălți are probleme cu obținerea licenței de emisie prin cablu

24 Octombrie 2017
1554 de afişări
Postul de televiziune TV Bălți (BTV) activează în prezent în baza legii privind reglementarea prin licențiere a activității de întreprinzător, nu și în baza licenței de emisie, așa cum prevede Codul Audiovizualului. Administrația postului a solicitat, la începutul lunii septembrie, eliberarea licenței de emisie prin cablu, dar autoritatea de reglementare în audiovizual nu a examinat, deocamdată, aceasta cerere „din cauza proceselor de remodelare a instituției”.
 
Administrația radiodifuzorului intenționa să prelungească licența de emisie în sistemul analog pentru canalul TV  Bălți însă a primit refuz de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA). Potrivit administratoarei BTV, Rodica Deleu, aici i s-ar fi răspuns că licențele de emisie în format analogic nu se mai prelungesc, în legătură cu trecerea la televiziunea digitală terestră, care urma să se încheie la 31 decembrie 2017. Totodată, i s-a sugerat că o soluție ar fi să ceară licență de emisie prin cablu. „În acest caz se aplică o altă procedură. Actele se depun ca și pentru licența obișnuită, dar licența se eliberează fără concurs, printr-o decizie a membrilor CCA”, a precizat Deleu.
 
Administrația canalului a trimis pe 11 septembrie pachetul necesar pentru a obține licența de emisie prin cablu, însă până în prezent CCA nu a examinat aceasta cerere.
 
Media-azi.md a contactat CCA pentru a afla motivele acestei tergiversări. Președintele instituției, Dragoș Vicol, a explicat: „Respectiva situație se datorează amplului proces de remodelare a instituției noastre, îndeosebi sub aspectul evaluării capacităților de analiză și expertizare a conducătorilor de subdiviziuni ai CCA, dar și de implementare a unor politici manageriale instituționale apte să reconfigureze calitativ examinarea dosarelor și solicitărilor venite în adresa instituției noastre. Vă asigur că examinarea solicitării BTV privind cererea de prelungire a licenței de emisie nu va trena și, în scurt timp, vom examina, în concordanță cu normele în vigoare, subiectul”.
 
Din cauza tergiversării, cu două zile înainte de expirarea licenței de emisie (19 octombrie, 2017), BTV a informat CCA că a achitat taxa pentru licență pe care o obțin întreprinzătorii conform legii privind reglementarea prin licențiere a activității de întreprinzător. Potrivit procedurii  de aprobare tacită, prevăzută de legea în cauză, licența se consideră eliberată dacă autoritatea de licențiere nu răspunde solicitantului de licență în termen de 30 de zile. Din data de 19 octombrie, BTV emite serviciile de programe în baza acestei legi.