Eşti aici

Societatea civilă caută soluții pentru securizarea spațiului informațional

27 Octombrie 2017
1518 afişări

Republica Moldova este tot mai expusă amenințărilor și noilor metode de manipulare în spațiul informațional, iar instituțiile responsabile de contracararea acestor fenomene nu manifestă suficientă voință pentru a le combate. Nici cadrul legislativ care reglementează domeniul mass-media nu răspunde în măsură corespunzătoare provocărilor cu care se confruntă Moldova în acest sens. – La aceste concluzii au ajuns participanții la masa rotundă „Politici de apărare și securitate informațională în condițiile amenințărilor hibride”, organizată joi, 26 octombrie, de IDIS Viitorul.

Participanții la eveniment – deputați, jurnaliști și experți media - au venit cu mai multe recomandări privind diminuarea efectelor de manipulare în mediul informațional al țării: consolidarea instituțiilor statului, îmbunătățirea cadrului legislativ și promovarea educației media în instituțiile de învățământ.

Directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu, a subliniat că în ultima perioada Republica Moldova este tot mai expusă unor riscuri legate de spațiul informațional și că tot mai des se vorbește despre elementele unui război hibrid, în care sunt folosite instrumente de propagandă și dezinformare.

În opinia deputatului Eugen Carpov (PPEM), membru al Comisiei parlamentare de securitate națională, apărare și ordine publică, pentru a combate astfel de fenomene este necesar de perfecționat Codul audiovizualului, de consolidat instituția de reglementare a audiovizualului, pentru a spori eficiența acesteia, și, nu în ultimul rând, e nevoie de stabilitate politică.

Expertul media Vlad Țurcanu, ex-consilier prezidențial, este de părerea că în Republica Moldova nu există o preocupare serioasă față de fenomenul propagandei. Potrivit expertului, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), nu își realizează obiectivele stipulate în strategia de dezvoltare a spațiului audiovizual privind susținerea televiziunilor autohtone. Țurcanu consideră că, pentru a debloca situația, CCA și Consiliul de Observatori al Teleradio Moldova, ar trebui să fie instituții independente, în afara controlului politic, iar de combaterea propagandei ar trebui să se preocupe și alte instituții ale statului, inclusiv Serviciul de Informații și Securitate.  

Corina Cepoi, Directoarea Reprezentanței Internews în Moldova, a atras atenția asupra necesității de a instrui consumatorii de media în așa fel, încât ei să poată  discerne o informație falsă de una adevărată și să cunoască mai multe despre fenomenul dezinformării. Pentru a acoperi acest vid informațional, organizația pe care o conduce va sprijini în continuare proiectele  privind educația media prin intermediul școlilor și bibliotecilor. „Cursurile de educație media trebuie să facă parte nu doar din curricula opțională, dar și din cea obligatorie”, a subliniat Corina Cepoi, precizând că eforturile Reprezentanței Internews în Moldova sunt orientate anume spre obținerea acestui nivel.

Pe final, participanții la discuții au concluzionat că, în ceea ce privește combaterea amenințărilor informaționale, este necesară o colaborare mai strânsă între societatea civilă, mass-media și guvernare.