Eşti aici

Consiliul de Presă le recomandă jurnaliștilor să excludă abordarea senzaționalistă în cazul minorei agresate

06 Noiembrie 2017
1542 de afişări
Consiliul de Presă din Republica Moldova face apel către toate instituțiile media care au ales să reflecte în materialele lor cazul minorei agresate să relateze faptele cu maximă atenție și responsabilitate, pentru a nu dăuna victimei abuzului și a proteja consumatorii de presă. 
 
În comunicatul de presă emis de Consiliul de Presă se mai recomandă ca jurnaliștii și instituțiile mass-media să excludă abordarea senzaționalistă, în care sunt scoase în evidență acțiunile violente și îndreptate spre umilirea persoanei. 
 
Atenționarea structurii de auto-reglementare vine în contextul în care portalul de știri Telegraph.md a publicat pe 5 noiembrie curent o știre despre agresiunea fizică și un presupus viol comise de un grup de persoane asupra unei fete de 16 ani în raionul Ialoveni.  

Telegraph.md a difuzat și imagini filmate cu telefonul mobil, care conțineau scene de violență cu fețele protagoniștilor blurate.

Potrivit portalului, imaginile video difuzate au fost transmise redacției Telegraph.md de către o tânără ce s-a prezentat drept prietenă a victimei.

Inspectoratul General al Poliției a informat, la rândul său, printr-un comunicat de presă din 5 noiembrie că acest caz a avut loc în noaptea de 24 spre 25 octombrie curent, în raionul Ialoveni, și că poliția a fost sesizată la 4 noiembrie de un cetățean care a expediat un material video cu cazul de violență sus menționat.

Ulterior, mai multe posturi de televiziune și portaluri de știri din Moldova au difuzat știrea despre acest caz.

Consiliul de Presă a atras atenția că în imaginile publicate au fost surprinse scene în care o persoană -- în cazul dat, minoră -- a fost supusă unui tratament degradant și umilitor, care îi afectează demnitatea umană.
 

„În afară de faptul că maniera în care a fost prezentat acest caz de abuz contravine normelor deontologiei profesionale jurnalistice și standardelor de calitate în domeniu, aceasta poate afecta emoțional atât copiii, cât și adulții”, potrivit comunicatului de presă al organizației.
De asemenea, potrivit Consiliului de Presă, imaginile video au fost difuzate inclusiv în orele de zi, iar Legea cu privire la protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației interzice difuzarea, de către mijloacele de informare în masă (Art. 5), în intervalul orar 6.00 - 23.00, a materialelor care prezintă „a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj în mod repetat; b) scene de sex, de limbaj sau de comportament obscen; c) persoane în ipostaze degradante”.

Totodată, Consiliul de Presă recomandă jurnaliștilor și instituțiilor mass-media: 
- să excludă abordarea senzaționalistă, în care sunt scoase în evidență acțiunile violente și îndreptate spre umilirea persoanei, în detrimentul informării corecte și complete a publicului;
- să nu difuzeze imagini și să nu relateze detalii care afectează demnitatea umană (a victimei);
- să țină cont de interesul superior al copilului-victimă a abuzurilor;
- să apeleze la Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova, la ghidurile de bune practici în domeniu și la psihologi, specialiști în protecția drepturilor copilului sau experți media -- atunci când au dileme legate de mediatizarea cazului.