Eşti aici

​Știrile false și calitatea mass-mediei moldovenești, în atenția participanților forumului Mass-media

14 Noiembrie 2017
1567 de afişări
Fenomenul știrilor false, al manipulărilor în presă, precum și metodele de combatere a acestora au dominat discuțiile în cadrul ediției 2017 a Forumului Mass-Media, evenimentul anual la care se dezbat problemele cu care se confruntă comunitatea jurnalistică. Participanții au evidențiat efectul toxic al fenomenului de știri false și nivelul scăzut al calității mass-media din Republica Moldova.

În cadrul Forumului Mass-Media au participat jurnaliști, media manageri, diplomați şi reprezentanți ai autorităților moldovenești.

Ambasadorul Uniunii Europene (UE) la Chișinău, Peter Michalko a subliniat că mass-media independentă și liberă este pilonul unei societăți democratice și că UE va oferi în continuare suport pentru dezvoltarea presei moldoveneşti, pentru că o presă pluralistă şi diversă este un factor esențial pentru o societate liberă.

Înregistrat la Forumul Mass-Media în calitate de spicher, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a adăugat că una din soluțiile la care au recurs autoritățile pentru a contracara   fenomenul de propagandă a fost să oblige radiodifuzorii să majoreze cota de produs autohton. „De fapt aceasta a fost și sugestia partenerilor de dezvoltare – să încercăm în felul acesta să luptăm cu propaganda și dezinformarea – prin a încuraja crearea produsului local”, a explicat Candu.

Andrian Candu a mai spus că măsurile de combatere a fenomenului de propaganda și dezinformare vor fi reflectate în proiectele de legi care sunt elaborate în grupul de lucru privind îmbunătățirea legislației mass-media.

Daniel Kaddik, director de proiect la Fridrich Naumann Foundation for Freedom, din Germania, a menționat că limba în care scrie o instituție media sau alta reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente. Expertul a vorbit despre numărul mare de posturi rusești care difuzează în Republica Moldova și a spus că una dintre cele mai mari probleme sub aspectul fenomenului de fake news este faptul că anumite instituții media exploatează încrederea cetățenilor pe care o resimt aceștia față de presă.

Un alt oaspete al Forumului a fost directorul adjunct al Programului Kiplinger în Jurnalism (Universitatea Ohio, SUA), Kevin Z. Smith. Expertul a recunoscut că fenomenul știrilor false reprezintă și în SUA o problemă foarte importantă. Acesta a menționat că scopul celor care difuzează știrile false este divizarea societăților, iar fake news în esență sunt ştiri manipulatorii, care urmăresc să destituie de putere publicul.

Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, a observat, la rândul său, că știrile false în ultimul timp formează agenda publică, iar unii dintre jurnaliști recurg la fabricarea unei realități paralele, difuzând imagini falsificate.

„Știrile false, în opinia mea, nu sunt doar cele sută la sută neadevărate sau inventate, ci și acelea în care faptele sunt combinate cu opiniile și adevărul este combinat cu minciuna”, a spus Zaharia.
Experta media a mai spus că uneori și jurnaliștilor le este greu să distingă falsurile create, iar pentru un simplu consumator astfel de probleme sunt şi mai greu de rezolvat, din moment ce acesta nu are toate pârghiile de verificare. De asemenea, Președinta Consiliului de Presă a atras atenția asupra fenomenului de încărcare extremă a publicului cu pseudo-știri, difuzate cu scopul de ai dezorienta pe cetățeni.

Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Nadine Gogu, a evidențiat, la rândul său, rolul importat al calității mass-mediei sub aspectul informării corecte a cetățenilor și impactul acesteia asupra procesului de democratizare a țării. Nadine Gogu a subliniat că jurnalismul de calitate este unul dintre indicatorii care arată gradul de democratizare a acestui proces și că în Republica Moldova se poate vorbi despre o involuție a calității mass-media.

Directoarea executivă CJI a explicat și conceptul „cercului virtuos” pe care îl utilizează cercetătorii media, atunci când vor să descrie fenomenul calității media.

„Jurnalismul de calitate asigură o informare corectă a cetățeanului, respectiv un cetățean informat poate să taxeze autoritățile să ia decizii informate. După care aceste autorități,  guvernarea se responsabilizează, iar o guvernare responsabilă nu poate decât să susțină jurnalismul de calitate. La prima vedere, pare un algoritm destul de simplu, doar că nu este valabil pentru multe state, în special acolo unde nu prea există jurnalism de calitate. Din păcate este și cazul Republicii Moldova, pentru că din ceea ce vedem în ultimul timp, involuăm la acest capitol”, a afirmat Nadine Gogu.
Forumul mass-media 2017 se desfășoară în zilele de 14 și 15 noiembrie la Chișinău. În programul ediției a treia a forumului sunt incluse dezbateri cu participarea profesioniștilor mass-media, a oficialilor din Moldova și a reprezentanților unor ambasade și reprezentanțe străine, precum şi ateliere și master-class-uri cu experți din Germania, Polonia, România, Israel, Statele Unite ale Americii, Letonia.

Prima ediție Forumului Mass-Media din Republica Moldova a avut loc în toamna anului 2015