Eşti aici

Suzan van den Berg, World Press Photo Foundation: „Expoziția poate inspira oamenii din lumea întreagă”

21 Noiembrie 2017
2588 de afişări
La Chișinău are loc deschiderea expoziției anuale „World Press Photo 2017”, care aduce în Republica Moldova o serie de fotografii câștigătoare ale ediției curente a concursului organizat tradițional, începând cu 1955, de fundația World Press Photo Foundation (WPPF) din Amsterdam. Cu această ocazie, i-am adresat câteva întrebări coordonatoarei expoziției, Suzan van den Berg.
 
Media-azi.md:  Care e tema centrală a expoziției World Press Photo din acest an?

Suzan van den Berg: În fiecare an, ideea e aceeași: expunem fotografiile câștigătoare după ce membrii unui juriu independent decid care imagini vor fi selectate. Există șapte categorii (Probleme Actuale, Știri Generale, Spot News/Evenimente, Viață Cotidiană, Oameni și Sport), la care se desemnează câte trei câștigători pentru proiecte individuale și serii. De asemenea, avem și trei finaliști în categoria Proiecte pe Termen Lung, care prezintă imagini realizate în decursul unei perioade de cel puțin 3 ani. 
În acest an, câteva subiecte sunt reflectate cu precădere. Acestea au legătură cu evenimentele care au avut un rol central în știri pe parcursul anului 2016, dar și altele care constituie teme fundamentale, tratate cu predilecție în domeniul fotojurnalismului:
Războiul din Siria, Irak și criza ulterioară a refugiaților;
Relația (contestată) dintre oameni și mediul înconjurător;
Relatări despre viața de zi cu zi a oamenilor din comunități indigene / excluse și cultura acestora. 

Media-azi.md:  Care a fost cel mai puternic impact al unei fotografii din această expoziție, pe care ați avut ocazia să-l observați până acum?

Suzan van den Berg: Cel mai adesea, fotografia câștigătoare a anului are un impact puternic. Anul acesta, imaginea lui Burhan Ozbilici cu asasinarea ambasadorului rus reprezintă un exemplu foarte bun. Totuși, efectul ei nu se datorează întru totul concursului și expoziției noastre. La momentul publicării, impactul imaginii deja fusese foarte mare atunci când a avut loc asasinatul, în decembrie trecut.  Adesea, impactul fotografiilor câștigătoare ajunge să fie unul important, dar nu are neapărat legătură cu acest concurs al nostru. Totuși, numărul imaginilor iconice atinge cote impresionante (cum a fost cazul fotografiilor lui Charlie Cole, Eddie Adams și Nick Ut). Acest fapt subliniază rolul important și relevanța pe care WPPF a avut-o în trecut și care continuă până în zilele noastre.
 
Media-azi.md:  Care este rolul eticii în concursurile de fotojurnalism și cum a influențat aceasta procesul de selecție în ultimele ediții ale WPP?  

Suzan van den Berg: Aceasta e o discuție importantă și oamenii ne întreabă aceste lucruri în fiecare an, însă e greu să răspunzi în doar câteva propoziții. Pe lângă asta, nu pot să răspund din partea altor concursuri. Dar regulile și codul nostru de etică îl puteți vedea aici:  https://www.worldpressphoto.org/activities/photo-contest/code-of-ethics

Media-azi.md: Credeți că asemenea evenimente pot servi unor scopuri de advocacy / promovare a interesului public? În Moldova, în special, cum vă așteptați să influențeze auditoriul?

Suzan van den Berg: Cred că expoziția poate inspira oamenii din lumea întreagă. Acesta e și scopul nostru principal: ne străduim să inspirăm, să educăm și să susținem deopotrivă jurnaliștii vizuali și publicul lor la scară globală, cu viziuni proaspete și noi perspective. De asemenea, cred că în Moldova acest eveniment ar putea influența favorabil atât fotojurnaliștii, cât și publicul general. Sperăm să putem atrage tot mai mulți oameni, invitându-i să-și spună poveștile prin intermediul fotografiilor. Prin aceasta, putem ajuta Moldova, dar și alte țări, să-și dezvolte jurnalismul vizual și libertatea presei, iar în același timp să-i facem pe spectatori să conștientizeze care sunt imaginile vremurilor noastre.