Eşti aici

În Moldova va fi creată o structură națională pentru combaterea incidentelor de securitate cibernetică

22 Noiembrie 2017
1715 afişări
În Republica Moldova va fi creat un Centru național de reacție la incidente de securitate cibernetică. Afirmația aparține directorului general al Centrului de telecomunicații speciale (CTS), Serghei Popovici, care a participat la Conferința regională „ALERT Cyber Drill”. Evenimentul a început marți, 21 noiembrie, la Chișinău, și va dura până joi, 23 noiembrie.
 
Potrivit lui Serghei Popovici, Centrul respectiv se va ocupa nemijlocit de prevenirea și reacția la incidentele de securitate cibernetică. Acesta crede că în curând proiectul de creare a unui astfel de centru va ajunge în atenția Guvernului pentru examinare și adoptare.
 
În Republica Moldova deja există un Centru pentru securitatea cibernetică - CERT-GOV-MD -, de competența căruia este să răspundă la incidente ce ţin de securitatea sistemelor informaționale. Acesta însă nu include toate aspectele securității cibernetice. „În caz că se întâmplă un incident în sectorul energetic, ori în sectorul bancar - noi nu suntem capabili de a coordona sau de a gestiona un astfel de incident”, a declarat pentru Media-azi.md șefa CERT-GOV-MD, Natalia Spînu.
 
Aceasta a subliniat că doar în anul 2016 în Moldova s-au produs peste 6 milioane de tentative de atacuri cibernetice. Necesitatea de a crea un astfel de centru se simte tot mai acut, în special în contextul în care țara vecină, Ucraina, s-a confruntat, în ultimul timp, cu o serie de atacuri cibernetice în sectoarele energetic, bancar sau la obiecte strategice, cum ar fi aeroporturile.
 
Potrivit Nataliei Spînu, unii funcționari subestimează importanța securității cibernetice și nu investesc în acest sector. „Avem tehnologii super avansate, dar nu avem specialiști în domeniu”, a subliniat ea, precizând că asemenea cursuri, de regulă, se fac peste hotare și sunt foarte costisitoare.
 
Directoarea executivă a Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), Ana Chirița, prezentă și ea la eveniment, a declarat pentru Media-azi.md că nivelul de pregătire a absolvenților din instituțiile de învățământ din Moldova nu corespunde cerințelor companiilor din acest domeniu.

Conferința ALERT Cyber Drill a fost organizată de către Biroul de Dezvoltare a Telecomunicațiilor (BDT) din cadrul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor și a avut scopul de a îmbunătăți capacitatea de comunicare și de răspuns la incidente survenite în adresa echipelor participante din spațiul CSI și cel European.
 
Uniunea Internațională pentru Telecomunicații (International Telecommunication Union (ITU)), este cea mai importantă organizație de standardizare în domeniul telecomunicațiilor, aflată în prezent sub egida Organizației Națiunilor Unite. Sediul ITU se află la Geneva, Elveția.