Eşti aici

Proiectul noului Cod al audiovizualului ar putea fi votat în primăvara anului 2018

10 Noiembrie 2017
1196 de afişări
Conform anunțului făcut de Președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul ședinței din 10 noiembrie a grupului pentru îmbunătățirea legislației mass-media, termenul planificat pentru aprobarea noului proiect al Codulului Audiovizualului este primăvara anului 2018. De asemenea, spicherul legislativului a declarat că acest proiect va fi înaintat pentru expertiză Comisiei de la Veneția.
 
Noul proiect al Codului Audiovizualului este pregătit de experții primului subgrup tematic, din numărul total de opt de subgrupuri din acest grup. Termenul limită de elaborare a acestui document este decembrie 2017.
 
Experții care sunt antrenați în elaborarea noului Cod al audiovizualului au afirmat că documentul se află pe ultima sută de metri:
 
„Practic am finalizat și al zecelea capitol – dispozițiile finale și tranzitorii. Ceea ce rămâne – așteptăm propunerile membrilor subgrupului în scris la ultimele capitole pentru că la primele patru le avem”, a spus expertul media Ion Bunduchi.
 
Subgrupul urmează să se întrunească pe 22 noiembrie pentru a discuta ultimul capitol din proiect, iar pe 5 decembrie documentul va fi prezentat deputaților, au mai spus experții.

Președintele comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, a propus în cadrul ședinței urgentarea înaintării acestui document în Parlament, cu titlu de inițiativă legislativă, astfel încât proiectul să fie votat în decembrie în prima lectură. „În sesiunea primăvară-vară să-l avem deja în lectura a doua și către electorală să avem deja un nou Cod”, a propus Hotineanu.

Andrian Candu a menționat, la rândul său, că Parlamentul va organiza, în mijlocul lunii decembrie, dezbaterile publice cu toate persoanele interesate pe marginea acestui proiect de lege. „Să nu uităm că după asta, după ce va fi înregistrat proiectul acesta spre sfârșitul lunii decembrie, el trebuie trimis la expertiză Comisiei de la Veneția. Nu putem să-l votăm în prima lectură fără să se expună Comisia de la Veneția”, a afirmat Candu.

Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media reprezintă o platformă de comunicare și un mecanism de cooperare între Parlament și reprezentanții instituțiilor media, instituțiilor internaționale și ONG-urilor media. Grupul a fost creat în iunie 2017, la inițiativa Președintelui Parlamentului Andrian Candu, cu suportul Proiectului Comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei „Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”. Asistența tehnică este oferită membrilor Grupului de către Freedom House, Internews, Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, și Ambasada SUA în Republica Moldova.