Eşti aici

​Opoziția despre talk-show-ul „Butonul Roșu” de la Moldova 1: Am cerut cu totul altceva

23 Noiembrie 2017
2210 afişări

Postul public de televiziune Moldova 1 a lansat, pe 22 noiembrie, emisiunea „Butonul Roșu”, care va apărea săptămânal și va dura o oră. În cadrul emisiunii vor participa reprezentanți ai partidelor guvernamentale, opoziției și societății civile. Conducerea TVM a anunțat, anterior, că emisiunea în cauză este un răspuns la solicitarea partidelor de opoziție, de a li se oferi o oră de emisie. De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a PAS, Cristina Bujor, a declarat pentru Media-azi.md că „partidele de opoziție au cerut cu totul altceva”.

Conceptul emisiunii „Butonul Roșu” presupune că în platou vor fi patru invitați - un reprezentant al guvernării sau autorul unui proiect de lege cu impact social, doi reprezentanți ai opoziției extraparlamentare, precum și un reprezentant al  organizațiilor neguvernamentale.

Prima ediție cu această denumire a fost difuzată miercuri, 22 noiembrie, și a fost moderată de jurnalista Dorina Iurcu.

În cadrul talk-show-ului au fost invitați: Valeriu Munteanu, deputat PL; Bogdan Țîrdea, deputat PSRM; Mihai Popşoi, membru PAS, și Pavel Postică, director de programe la Asociația Promo-LEX. Subiectul dezbătut a fost referendumul eșuat pentru revocarea din funcție a edilului capitalei, organizat duminică, 19 noiembrie, la Chișinău.

Cristina Bujor, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune care, în timpul protestelor din 17 septembrie de la sediul postului public Moldova 1 a solicitat o oră de emisie pentru opoziție, susține că în formatul actual al emisiunii formațiunea politică PAS nu va reuși să transmită cetățenilor mesaje esențiale.
 
„Partidele de opoziție au solicitat o oră a opoziției, în cadrul căreia oamenilor să li se ofere acces la informații diferite de ce le transmite guvernarea, nu o emisiune la care să fie mereu prezent reprezentantul puterii - fie că e PSRM, fie că e PD. Mai mult decât atât, o emisiune pe săptămână făcută iarăși în format de talk-show este insuficientă pentru a transmite cetățenilor opiniile și pozițiile opoziției față de abuzurile guvernării”, a menționat Cristina Bujor.

De asemenea, PAS se arată nemulțumit și de felul în care au decurs discuțiile pe marginea proiectului emisiunii. 

„Conceptul acestui talk-show trebuia discutat cu partidele politice care au venit cu solicitarea unor timpi de emisie înainte ca formatul și conceptul să fie definitivate, iar emisiunea pusă în grilă, mai ales că nu e clar cum și cine va decide care este inițiativa cea mai importantă a săptămânii pe care o vor alege ca subiect, cum și cine va selecta participanții la dezbatere etc. Totuși, pe lângă aceste deficiențe, partidele de opoziție au cerut cu totul altceva - asigurarea informării depline a cetățenilor, prin garantarea posibilității pentru forțele de opoziție să vină cu luări de poziție față de cele mai importante probleme din țară, așa încât manipularea continuă a guvernării să nu fie unica informație care ajunge la oameni”,  a adăugat Bujor.