Astfel, un jurnalist al publicației de investigație Ziarul de Gardă a fost bruscat miercuri, 29 noiembrie, în incinta Preturii sectorului Centru din capitală de către un angajat al acesteia, care s-a prezentat ca fiind Șeful Secţiei social-economice a Preturii Centru. Jurnalistul, care investiga un subiect de îmbogățire ilicită, a fost îmbrâncit de către funcționar, fiind scos din birou, după ce anterior fuseseră făcute mai multe demersuri oficiale de solicitare de informații, inclusiv de solicitare a unui interviu.
ONG-urile de media condamnă astfel de acțiuni și reamintesc că drepturile jurnaliștilor în R. Moldova sunt protejate prin lege, iar împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului sunt sancționate de Codul Penal. În afară de aceasta, articolul 20 din Legea presei stipulează că statul le garantează ocrotirea sănătății, vieții și bunurilor.
Facem apel către Primăria municipiului Chișinău să investigheze acest caz și să informeze public despre măsurile luate față de persoana care a bruscat reporterul de la Ziarul de Gardă.
Menționăm că noua dispoziție a Silviei Radu, prin care se cere ca toți funcționarii să comunice cu presa doar prin intermediul Serviciului de Presă, afectează grav accesul la informații, dar și principiile mass-media privind pluralismul și actualitatea, deoarece comentariile și explicațiile diverselor servicii ale primăriei devin aproape imposibile în timpi utili pentru instituțiile de presă și pentru comunitate. Solicităm Primăriei, înainte de a lua decizii privind comunicarea cu mass-media, să consulte organizațiile de media pentru a avea în vedere cea mai bună soluție pentru cetățeni și dreptul lor la informare.
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul ”Acces-Info”