Eşti aici

​Ministerul Sănătății: instituțiile din subordine trebuie să coordoneze informațiile publicate pe Facebook și participarea șefilor la emisiuni

05 Decembrie 2017
1727 de afişări
Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a emis un ordin pe 20 noiembrie, prin care solicită ca mai multe instituții subordonate ministerului să coordoneze cu Serviciul de informare și comunicare cu mass-media toate invitațiile în emisiuni și de acordarea interviurilor, scrie portalul e-sănătate.md, care a publicat și o fotografie cu ordinul respectiv (documentul nu a fost afișat pe pagina oficială a instituției). Experții media semnalează, la rândul lor, că deși ordinul nu conține, la prima vedere, nicio restricție gravă, totuși există riscul că el ar putea fi aplicat cu rea-credință și ar putea lucra, astfel, împotriva jurnaliștilor.

Ordinul emis de minister stipulează că toate informațiile sau comunicatele care trebuie mediatizate și pe site-ul sau pagina de Facebook a ministerului vor trebui expediate Serviciului menționat. Reprezentanții ministerului susțin că prin acest ordin se dorește eficientizarea comunicării instituției atât la nivel intern, cât și extern, dar și asigurarea „unei vizibilități pozitive a ministerului, inclusiv a instituțiilor subordonate”.

În afara de aceasta, potrivit ordinului, responsabilii de comunicare sau conducătorii instituțiilor vizate trebuie să prezinte regulat Serviciului de comunicare toate evenimentele, acțiunile sau ședințele importante, care necesită a fi mediatizate, sau la care participă conducerea instituției. Informațiile respective vor fi transmise la început de lună (pentru luna curentă), săptămânal (în fiecare zi de luni pentru săptămâna curentă) și zilnic, la Serviciul de comunicare și informare cu mass-media.

Portalul e-sănătate a publicat și instituțiile vizate de ordinul ministrului: Centrul Național de Sănătate Publică, Centrul Municipal de Sănătate Publică, Centrul Național de Management în Sănătate, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, Agenția de Transplant, Institutul de Medicină Urgentă, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, USMF „Nicolae Testemițanu”, Agenția Medicamentului, Agenția Națională de Ocuparea Forței de Muncă, Direcția Sănătății din cadrul Primăriei Chișinău și alte 34 de centre de sănătate publică teritoriale.

Responsabila de comunicare la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, a confirmat pentru Media-azi autenticitatea acestui ordin, emis de ministra Stela Grigoraș. Stratulat a precizat că acest ordin a fost făcut pentru a asigura o comunicare eficientă, și că „nicidecum nu este o restricționare”.

„Fiecare instituție își desfășoare activitățile așa cum au făcut și înainte, doar că trebuie să avem o coordonare a mesajelor că să ieșim cu un mesaj comun -- atunci când e vorba de o situație sau de un eveniment, și să ne susținem unii pe alții când avem evenimente, atât”, a precizat Stratulat.

Responsabila de comunicare din cadrul ministerului a mai spus că acest document a fost emis inclusiv în legătură cu procesul de reformare a instituțiilor.

Stratulat a ținut să sublinieze că acest ordin nu se va răsfrânge asupra modului de activitate a instituțiilor subordonate cu mass-media. „Vorbiți ca și înainte, doar că se coordonează”, a mai spus Cristina Stratulat.

Pe de altă parte, preşedinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, solicitată de Media-azi pentru a comenta ordinul Ministerului, a afirmat că la prima vedere, ordinul nu conține nimic grav, însă, în opinia acesteia, problemele ar putea să apară în cazul în care acesta va fi aplicat fără bună-credință și ar putea lucra, astfel, împotriva jurnaliștilor.

„Înțeleg, într-o anumită măsură, încercarea Ministerului de a-și unifica mesajul pentru exterior. Dar ce nu înțeleg din acest ordin este "coordonarea tuturor invitațiilor la emisiuni și acordării interviurilor". De exemplu, dacă un jurnalist vrea să discute cu un medic despre simptomele alergiei la praf, acel medic va trebui să ceară permisiunea Ministerului? În altă ordine de idei, această "coordonare" le dă mână liberă șefilor de la Minister să interzică participarea la emisiunile anumitor posturi TV care nu plac”, și-a exprimat îngrijorarea Viorica Zaharia.

Un document similar, legat de coordonarea cu serviciul de presă al instituției, a fost emis recent și de către primărița interimară a Municipiului Chișinău, Silvia Radu. Aceasta a emis o dispoziție pe 22 noiembrie, curent, prin care i-a obligat pe funcționarii din administrația Primăriei să comunice cu presa doar prin intermediul Direcției de relații publice.