Eşti aici

Legea privind combaterea propagandei externe a fost votată în Parlament. Președintele Dodon declară că nu o va promulga

07 Decembrie 2017
2041 de afişări
Parlamentul a aprobat, joi, 7 decembrie, în lectură finală, proiectul de lege privind acordarea drepturilor radiodifuzorilor de a transmite emisiuni externe cu caracter informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada precum şi în cele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Deputații comuniști au părăsit sala în semn de protest, iar membrii Fracțiunii socialiștilor au anunțat că vor contesta documentul la Curtea Constituțională și că vor vorbi până la finalul ședinței doar în limba rusă.

Documentul, adoptat de deputați, prevede completarea Codului Audiovizualului cu o nouă noțiune „securitate informaţională” care este definită drept un „ansamblu de măsuri în vederea asigurării protecţiei persoanelor, societăţii şi statului de eventuale tentative de dezinformare şi/sau de informare manipulatoare din exterior şi neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova”.

Proiectul a fost prezentat în Parlament de către deputatul PD Sergiu Sîrbu, care a precizat că prin adoptarea acestui document se dorește asigurarea securității informaționale a țării. Anterior, vicepreședintele Partidului Democrat (PD) și spicherul Parlamentului, Andrian Candu, a declarat la un post tv că „proiectul de lege antipropagandă ţinteşte emisiunile Federaţiei Ruse”, unul dintre statele, care nu a ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Deputații socialiști au propus excluderea proiectului de pe ordinea de zi, dar propunerea acestora nu a întrunit un număr suficient de voturi pentru a fi aprobată. Potrivit deputatului PSRM, Vlad Batrâncea, odată cu adoptarea unei astfel de legi Republica Moldova s-ar putea pomeni cu o serie de scandaluri diplomatice cu alte țări, care nu au semnat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, cum ar fi Belarus, Armenia, Olanda, Islanda și altele.

Inna Șupac, deputată PCRM, a obiectat că proiectul de lege nu a fost trimis pentru expertizare către structurile internaționale - OSCE, Consiliul Europei sau Comisia de la Veneția. Iar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a afirmat că guvernanții, prin acest proiect de lege, ar urmări nu atât scopuri politice, cât economice.

Printre susținătorii proiectului au fost deputații Partidului Liberal și ai Partidului Liberal Democrat. Totodată, deputatul liberal Roman Boțan le-a reproșat autorilor proiectului de lege din partea PDM că, deși se declară împotriva propagandei străine, continuă să  retransmită emisiunile postului de televiziune Pervîi Canal, din Federația Rusă.  

La rândul ei, deputata PLDM, Maria Ciobanu, a atras atenția legislatorilor că propaganda mediatică vine nu doar din exteriorul țării, ci si din interior, prin intermediul posturilor de televiziune patronate de reprezentanții Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor.

Între altele, legea prevede amenzi de la 40.000 MDL până la 70.000 MDL pentru radiodifuzorii care nu se vor conforma noilor cerințe, iar în cazul încălcărilor repetate - de la 70.000 MDL până la 100.000 MDL. Pedeapsa cea mai aspră va consta în  retragerea licenței de emisie.

De asemenea, instanțele de judecată vor trebui să examineze litigiile privind încălcarea normelor sus-menționate în termen de 30 de zile, iar apelul sau recursul va fi depus în termen de trei zile de la pronunțarea hotărârii și se va examina în termen de 10 zile.

Legea a fost adoptată cu votul a 61 de deputați, în prima și a doua lectură și urmează să intre in vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

După votarea proiectului de lege în Parlament, președintele Igor Dodon a declarat pe o rețea de socializare că nu va promulga legea.