Eşti aici

Oficiali de la Comrat declară că în Găgăuzia posturile rusești vor emite fără limitări. CCA: Vom sesiza organele de drept

08 Decembrie 2017
1503 afişări
Bașcana autonomiei găgăuze, Irina Vlah, crede că legea votată pe 7 decembrie curent de Parlamentul Republicii Moldova, privind securizarea spațiului informațional prin limitarea anumitor emisiuni externe, încalcă drepturile cetățenilor la informare. Bașcana a anunțat că în Găgăuzia posturile de televiziune rusești (care cad sub incidența acestei legi) vor emite toate emisiunile în volum deplin. De cealaltă parte, Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a afirmat că va sesiza toate organele competente în cazul în care Găgăuzia nu va respecta prevederile Codului Audiovizualului.

Irina Vlah s-a arătat indignată în legătură cu adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a legii privind limitarea difuzării emisiunilor informative, informativ-analitice, militare și politice, care nu au fost produse în țările membre ale UE, SUA, Canada și în țările care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. 

Vlah consideră că în urma adoptării acestei legi se vor înrăutăți relațiile cu Federația Rusă și că guvernanții, sub paravanul pericolului informațional, în realitate luptă cu reputația Rusiei în Republica Moldova. 

De asemenea, președintele Adunării Populare din UTA Găgăuzia, Vladimir Kîssa, consideră că această lege ar trebui să fie revăzută, astfel încât să se țină cont de  interesele locuitorilor autonomiei găgăuze. Adunarea Populară, potrivit lui Kîssa, este de părere că posturile rusești ar trebuie să emită fără limitări. 

Solicitat de Media-azi.md să comenteze declarațiile oficialilor din Găgăuzia, președintele CCA, Dragoș Vicol, a afirmat:  „În ceea ce vizează situația din Găgăuzia, noi vom sesiza organele de drept din Republica Moldova, astfel, încât să se înțeleagă că autonomia găgăuză, inclusiv, pe dimensiunea audiovizualului, este parte integrantă a Republicii Moldova. Vom sesiza Procuratura Generală, Cancelaria de Stat, Oficiul Teritorial Comrat, astfel încât legea să fie respectată”, a subliniat Vicol. 

Amintim că, pe 7 decembrie curent, Parlamentul a adoptat în două lecturi proiectul de lege privind limitarea emisiunilor din țările care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Deputații socialiști și comuniști s-au expus împotriva votării acestei legi, iar președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că nu va promulga această lege.