Eşti aici

CCA a fost audiat la Comisia parlamentară pentru mass-media

12 Decembrie 2017
2483 de afişări
Comisia parlamentară pentru mass-media a audiat Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) în legătura cu modul în care radiodifuzorii asigură difuzarea volumului necesar de produs autohton și transparența proprietății. CCA a trebuit să explice de ce în privința unor radiodifuzori a aplicat sancțiuni mai dure, iar față de alții a  avut o atitudine mai tolerantă. În urma audierilor, Comisia parlamentară de profil a luat act de informațiile prezentate de CCA și a recomandat Consiliului să continuă monitorizarea radiodifuzorilor.

Președintele CCA, Dragoș Vicol, care a prezentat raportul de monitorizare privind respectarea de către radiodifuzori a volumului necesar de content autohton, a fost întrebat de deputați de ce criterii s-au condus membrii CCA atunci când au aplicat sancțiuni față de radiodifuzorii care nu au respectat prevederile Codului Audiovizualului. Dragoș Vicol a spus că  membrii CCA, în mare parte, au aplicat sancțiuni mai aspre radiodifuzorilor care au avut mai puțin de cinci ore de content autohton difuzat în orele prevăzute de lege. Președintele CCA a menționat că pe viitor instituția urmează să aplice sancțiuni mai dure.

De asemenea, a subliniat Vicol, autoritatea de reglementare a domeniului audiovizualului a avut în vedere și radiodifuzorii locali, care ar fi cei mai dezavantajați în acest sens. Monitorizarea a avut loc la două săptămâni după ce prevederile legale au intrat în vigoare, de aceea radiodifuzorii au asigurat CCA că situația în prezent se îmbunătățește la acest capitol.

O altă problemă semnalată de președintele CCA este calitatea produselor autohtone. Unele posturi tv apar bine la capitolul creării produsului autohton, dar acest rezultat este obținut cu ajutorul emisiunilor reluate.

Deputatul democrat Dumitru Diacov a menționat că pentru cetățeni este important să vadă la televizor emisiuni, produse de televiziunile locale. Acesta a subliniat că radiodifuzorii ar trebui să  înțeleagă că majoritatea parlamentară nu își va mai revedea viziunile asupra acestui aspect și că ar trebui să se adapteze la cerințele legale.

De asemenea, Diacov a afirmat că este necesar de atenționat autonomia găgăuză printr-un efort comun despre necesitatea de a se alinia la regulile generale, inclusiv în domeniul audiovizualului.

Deputata liberal-democrata Maria Ciobanu și liberalul Lilian Carp au avut o poziție mai critică față de informațiile prezentate de CCA. Maria Ciobanu a spus că avertizarea publică aplicată de CCA unor posturi tv nu este eficientă ca măsură de sancționare a posturilor tv. Lilian Carp a atras atenția asupra orelor de  limba română, difuzată de posturile tv.

Președintele Comisiei, Vladimir Hotineanu, a menționat că aceasta este prima experiență a deputaților din comisia de profil de a examina un asemenea raport. Membrii Comisiei au recomandat CCA să revină la monitorizarea radiodifuzorilor în lunile februarie - martie anul viitor.