Eşti aici

Proiectul Concepției politicii naționale de dezvoltare a mass-mediei prevede ca până în anul 2025 Moldova să devină o țară cu o mass-media liberă

21 Decembrie 2017
1433 de afişări
Tranziția Republicii Moldova din categoria țărilor cu o „mass-media parțial liberă” în categoria țărilor cu o „mass-media liberă” până în 2025 este unul dintre obiectivele stipulate în proiectul Concepției politicii naționale de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova. Proiectul prevede inclusiv necesitatea de a introduce definiția conceptului de mass-media online și reglementarea minimă a acesteia. Documentul a fost prezentat pe 19 decembrie în Parlament de către experții media din cadrul Grupului de lucru privind îmbunătățirea legislației mass-media.

Concepția va avea două etape de realizare a prevederilor: prima etapă – până în anul 2020, iar a doua – până în anul 2025.

Expertul media Ion Bunduchi, cel care a prezentat proiectul, a spus că starea generală a mass-media este influențată de trei factori importanți: cadrul juridic de reglementare a domeniului mediatic, gestionarea domeniului și a instituțiilor mediatice, și profesionalismul și responsabilitatea mass-media. Bunduchi a spus că în mare parte documentul vizează îmbunătățirea acestor trei domenii.

„Noi ne-am dezvoltat ca mass-media în Republica Moldova fără a avea inițial o viziune generală cam cum ar trebui să arate acest domeniu atât de important. În fond, au fost scoase în vileag anumite lucruri care sunt lipsă în cadrul juridic sau sunt ineficiente sau necesită să fie completate. Bunăoară, nu avem la momentul actual nici noțiuni și nici definiții cu privire la pluralismul mass-media. Noi nu avem în legislație definiția mass-media online și în fond avem atâtea pretenții față de aceasta mass-media, care devine tot mai influentă, dar, practic, nu o avem definită”, a subliniat unele probleme Ion Bunduchi.

Expertul a menționat că documentul prevede și necesitatea de creare a unui organism de co-reglementare, responsabil de coordonarea activității mass-media scrise și online.

Dumitru Țîra, directorul executiv al Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare din Republica Moldova, a spus, la rândul său, că se pronunță categoric împotriva reglementării domeniului online și că organele drept sunt în stare și în condițiile actuale să reglementeze încălcările normative în acest sens.

Documentul elaborat prevede și necesitatea de a fortifica independența mass-mediei și securitatea spațiului mediatic, pentru a asigura suveranitatea informațională a Republicii Moldova.
 
În afară de acestea, Concepția scoate în evidență necesitatea pregătirii profesioniștilor din domeniu pentru toate tipurile de jurnalism (presă scrisă, audiovizuală, online), care să răspundă cerințelor pieței mass-media, precum și perfecționarea periodică a acestora în centre de instruire continuă.