Eşti aici

​Experți media: acțiunile privind realizarea Acordului de asociere RM-UE în domeniul mass-media sunt insuficiente și necesită accelerare

21 Decembrie 2017
1614 afişări
Acțiunile planificate în Planul național de acțiuni (PNA) pentru perioada septembrie – noiembrie 2017 pe segmentul mass-media sunt insuficiente, vizează în exclusivitate domeniul audiovizualului și nu sunt în concordanță deplină cu prevederile Acordului de Asociere (AA) RM-UE. Aceasta este unde dintre concluziile raportului de monitorizare a PNA, prezentat de experții media ai Asociației Presei Independente (API) pe 20 decembrie 2017. Raportul conține și recomandări către autoritățile responsabile de domeniu. Una din recomandări se referă la necesitatea de a revizui și de a completa Planul pe segmentul mediatic cu acțiuni mai relevante.

Autorii raportului, Aneta Gonța și Ion Bunduchi, au prezentat analiza cantitativă și calitativă a implementării PNA în domeniul mass-media.

Aneta Gonța, care a prezentat analiza cantitativă, a menționat că răspunsurile la afirmațiile care vizează analiza cantitativă a implementării PNA întrunesc 7 puncte din maximumul de 12. Acesta a precizat că, în perioada anterioară de raportare (lunile iunie – august 2017) analiza cantitativă a implementării PNA a acumulat 6 puncte din maximumul de 12, ceea ce înseamnă cam jumătate din angajamentele asumate.

„Prin urmare, un pic a crescut acest indicator, deși nu este o creștere semnificativă. Acesta diferență este oferită de fapt de includerea în analiza noastră cantitativă a acțiunilor din perioadele anterioare, dar care au fost realizate acum, dar și a celor neplanificate, dar importante pentru dezvoltarea sistemului mediatic”, a explicat Aneta Gonța.

Spre exemplu, afirmația numărul 1 „Acțiunile planificate pentru perioada de raportare sunt suficiente, satisfăcătoare, insuficiente”, a fost creditată cu 1 punct și semnifică insuficiența acțiunilor planificate pentru lunile septembrie – noiembrie 2017. Pentru perioada în cauză au fost prevăzute patru acțiuni. Experta a argumentat punctajul respectiv prin faptul că cele patru acțiuni sunt insuficiente pentru că, pe de o parte, vizează doar sectorul audiovizualului, iar pe de alta – reprezintă, de fapt, atribuții legale și tradiționale ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA).

Răspunsurile la afirmațiile vizând analiza calitativă a implementării PNA au întrunit 6 puncte din maximumul de 12, ca și în perioada anterioară de raportare (lunile iunie – august 2017), însemnând tot jumătate din angajamentele asumate.

Experții au constat că în această privință lucrurile au stagnat. Ambii experți au concluzionat că realizarea PNA decurge într-un ritm care necesită accelerare.

Ion Bunduchi a menționat că la analiza performanțelor este important de văzut nu doar șirul de acțiuni realizate, ci și impactul acestora. „Atunci când vorbim de indicele de performanță, când e vorba, bunăoară, de un seminar sau o Hotărâre de Guvern – indicele de performanță nu e hotărârea propriu-zisă, dar impactul acestei hotărâri și cum este implementată, pentru că avem experiență tristă în acest sens – norme bune funcționează prost”, a explicat Ion Bunduchi.

Experții consideră că în PNA au fost incluse anumite acțiuni, care nu sunt tocmai relevante, luând în calcul seriozitatea Acordului de Asociere RM-UE. Aceștia au recomandat ca PNA să fie revizuit și completat în partea ce vizează segmentul mediatic, astfel încât să fie în concordanță cu prevederile Acordului de Asociere.

Membra Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) Olga Barbălată, prezentă la discuțiile pe marginea raportului, a menționat că în ceea ce privește aspectul cantitativ al raportului ar trebui să fie contrapuse datele incluse de experți media în raport cu datele CCA, conform PNA, pentru a vedea corespunderea acestora. Aceasta și-a exprimat dezacordul și în privința aspectului calitativ al raportului.

În luna martie 2018, API va prezenta public ultimul raport de monitorizare a realizării angajamentelor în domeniul mass-media, asumate de autoritățile moldovenești la nivel european.