21 Decembrie 2017
1284 de afişări
Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) au atenționat posturile TV, în cadrul ședinței din 19 decembrie, referitor la necesitatea de a respecta obligațiunile cu privire la accesul persoanelor cu deficiențe de auz și văz la serviciile de programe audiovizuale. Membrii CCA au decis să se limiteze la o atenționare, motivându-și decizia prin faptul că aceasta a fost prima monitorizare la acest capitol.
Potrivit deciziei CCA cu privire la accesul persoanelor cu deficiențe de auz și văz la serviciile de programe audiovizuale, începând cu 1 septembrie 2017 radiodifuzorii sunt obligați să transmită zilnic câte un buletin de știri, între orele 17:00 şi 23:00, în limbajul mimico-gestual sau prin titrare simultană pentru persoanele cu deficiențe de auz, respectiv prin semnal sonor pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
Pe lângă acestea, și programele de importanță majoră sau rezumatele acestora, precum și mesajele de urgenţă, de securitate sau sănătate publică trebuie să fie difuzate în limbaj mimico-gestual sau prin subtitrare. Radiodifuzorii sunt obligați, potrivit acestei decizii, să informeze telespectatorii printr-un simbol vizual despre începerea emisiunilor difuzate cu aceste facilități.
În total, au fost monitorizate 31 de posturi de televiziune cu privire la respectarea deciziei în cauză. Rezultatele monitorizării au atestat că majoritatea radiodifuzorilor nu respectă întru totul prevederile acestei decizii.
Monitorizarea respectării de către radiodifuzori a asigurării accesului la informație pentru persoane cu necesități speciale a fost ultima acțiune planificată pentru trimestrul III curent în Planului național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană pe segmentul mass-media.
Monitorizarea respectivă a fost dezbătută și în cadrul prezentării raportului de monitorizare a Planului național de acțiuni (PNA) pentru perioada septembrie – noiembrie 2017 pe segmentul mass-media.
Membra CCA, Olga Barbălată, prezentă la discuțiile pe marginea raportului, a menționat că în Republica Moldova se atestă o insuficiență de specialiști în limbaj mimico-gestual. Aceasta a precizat că, potrivit Asociației Surzilor din Republica Moldova, care instruiește specialiști în acest domeniu, în prezent sunt doar 17 de persoane care pot comunica publicului informațiile prin limbajul mimico-gestual la TV, și că acest număr de specialiști este de câteva ori mai mic decât numărul radiodifuzorilor existenți pe piață.