Eşti aici

Cum va arăta CCA după ce va fi votat proiectul noului Cod al Audiovizualului

04 Ianuarie 2018
2582 de afişări
Proiectul noului Cod al Audiovizualului, care are o nouă denumire - Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova  - include și o serie de noutăți cu privire la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), care, de asemenea, își va schimba denumirea în Consiliul Audiovizualului (CA).

În total, nouă entități diferite vor avea dreptul să-i propună și să-i desemneze pe membrii CA. Astfel, din componența Consiliului Audiovizualului vor face parte câte un membru desemnat de Centrul pentru Jurnalism Independent la propunerea organizațiilor reprezentative de media, de Uniunea Cineaștilor la propunerea uniunilor de creație, de Asociația Agențiilor de Publicitate la propunerea organizațiilor din industria publicității, de Avocații Poporului la propunerea organizațiilor din domeniul protecției drepturilor omului și de Academia de Științe, la propunerea mediului academic.

Alți patru membri vor fi propuși de către majoritatea parlamentară, opoziția parlamentară, președintele Republicii Moldova și Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri.

Potrivit proiectului, o noutate ar fi ca nu mai mult de cinci dintre cei nouă membri ai CA să fie de același sex. La fel, nu va exista un cens de vârstă, spre deosebire de actualul cod, care prevede că o persoană poate candida la funcția de membru al CCA dacă a împlinit 25 de ani și nu a atins vârsta legală de pensionare.

Totodată, candidații la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului vor trebui  să cunoască limba română și cel puțin o limbă de circulație internațională, să nu dețină, în mod direct sau indirect, interese financiare în cadrul furnizorilor și distribuitorilor de servicii media, întreprinderilor de comunicații electronice sau din domeniul publicității etc.

Proiectul mai prevede că președintele și vicepreședintele CA vor putea fi demiși din funcții la propunerea a trei membri ai Consiliului Audiovizualului,  prin vot secret de, cel puțin, 6 membri ai CA. 

Membrii CA vor fi numiți prin hotărâre de parlament cu votul a 2/3 din numărul deputaților pentru un singur mandat de 6 ani. Reînnoirea componenței Consiliului Audiovizualului se va efectua eșalonat.

Vasile State, directorul executiv al APEL și unul dintre experții din cadrul Grupului de lucru privind îmbunătățirea legislației mass-media, a menționat, în cadrul unei ședințe de prezentare a proiectului, care a avut loc în decembrie 2017, că membrii actuali din cadrul Consiliului Coordonator al Audiovizualului își vor continua mandatele până la capăt, iar noii membri vor fi numiți conform noilor cerințe.

Proiectul noului Cod al Audiovizualului a fost elaborat de experți naționali și internaționali în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media și se află acum la etapa de consultări publice.