Eşti aici

În autonomia găgăuză continuă lupta pentru controlul politic asupra GRT

10 Ianuarie 2018
1828 de afişări
Adunarea Populară de la Comrat a desființat, în cadrul ședinței din 21 decembrie 2017, cu votul a 19 deputați locali, Consiliul de Observatori (CO) al Companiei publice regionale Teleradio Găgăuzia. CO consideră ilegală această decizie și intenționează să o conteste. Experții locali sunt de părerea că în autonomia găgăuză se duce o luptă între bașcanul Gagauziei, Irina Vlah, care ar controla actualul Consiliu, și Adunarea Populară, controlată de democrați, care ar vrea să formeze un nou Consiliu, pentru a avea influență asupra postului public regional GRT.

În cadrul ultimei ședințe a Adunării Populare din anul 2017 deputatul Serghei Cernev a prezentat un raport despre activitatea CO al Companiei publice regionale Teleradio Găgăuzia. Acesta s-a arătat nemulțumit de activitatea Consiliului și a adus în sprijinul afirmațiilor sale o serie de constatări ale Curții de Conturi de la Comrat, care a scos în evidență mai multe probleme în activitatea Consiliului. Cernev a propus desființarea CO și anunțarea unui nou concurs de numire a noilor membri. Propunerea lui Cernev a fost aprobată de 19 deputați - majoritatea celor prezenți în sală.

Opt deputați, care au votat împotriva proiectului, și-au motivat votul prin faptul că la examinarea acestei chestiuni ar fi avut loc mai multe încălcări de procedură și că în acest caz desființarea CO ar fi ilegală.

Solicitată de Media-azi pentru a-și exprima poziția pe marginea celor întâmplate, președinta CO, Maria Acbaș, a afirmat că membrii CO au pregătit o cerere prealabilă în instanța, împotriva hotărârii deputaților privind desființarea Consiliului. Membrii CO susțin că deputații au încălcat mai multe norme legislative, inclusiv prevederile ce vizează termenul de executare a mandatului membrilor CO.
 
Potrivit Mariei Acbaș, Adunarea Populară ar dori să preia controlul asupra televiziunii GRT pentru a avea un post loial în alegerile parlamentare, precum și cele locale și în alegerile pentru funcția de bașcan, care urmează să aibă loc în 2019. Totodată, președinta CO susține că o parte din membrii CO ar fi fost amenințați de către oamenii de afaceri locali, apropiați de puterea locală.

Contactat de Media-azi.md, Mihail Sirkeli, președintele Centrului de Tineret Piligrim-Demo și un bun cunoscător al realităților din regiune, a comentat în același fel situația: „Majoritatea din Adunarea Populară, controlată de democrați, vrea să preia controlul asupra GRT, care este controlat în prezent de Irina Vlah (bașcanul Găgăuziei)”. Totodată, Sirkeli a criticat activitatea CO, care, în opinia sa, ar fi angajată politic.

Expertul a menționat că postul public regional GRT este foarte popular în autonomia găgăuză și că în ultimele sondaje s-ar afla pe primele poziții în preferințele găgăuzilor, ca sursă de informare despre evenimentele locale.

Totuși, în opinia lui Sirkeli, decizia respectivă a Adunării Populare, deși are la bază interese politice, ar fi legală, deoarece legislația actuală care reglementează activitatea GRT le permite deputaților atât să îi numească pe membrii CO, cât și să desființeze Consiliul: „În legislația precedentă, care reglementa activitatea companiei, o astfel de prevedere nu exista”, a precizat expertul.