Eşti aici

DIP le-a răspuns jurnaliștilor care au solicitat interviul cu Filat că nu poate permite acest lucru fără acordul instanței sau procuraturii

18 Decembrie 2017
1548 de afişări
Departamentul Instituții Penitenciare (DIP) le-a răspuns celor șase jurnaliști care au solicitat realizarea unui interviu cu ex-premierul Vlad Filat, deținut în Penitenciarul 13, că nu este în drept să autorizeze acest interviu fără permisiunea instanței de judecată sau a organului de urmărire penală (în cazul dat, Procuratura Generală). Ziarul Național a publicat și o fotografie a scrisorii, semnată cu data de 14 decembrie 2017 de către directorul interimar al DIP, Aureliu Suhan.
 
Șeful Direcţiei Relaţii Publice, Mass-Media şi Secretariat din cadrul DIP, Oleg Pantea, a confirmat pentru Media-azi.md autenticitatea documentului publicat.

Potrivit răspunsului DIP, Vlad Filat are calitate procesuală în altă cauză penală aflată în procedură, motiv pentru care conducerea Departamentului a refuzat interviul, condiționându-l de o permisiune specială a organului de urmărire penală sau a instanței de judecată în procedura căreia se află cauza penală.

 
În răspunsul său, Suhan s-a referit la prevederile Codului de executare și statutul executării pedepsei de către condamnați.
 
Potrivit Codului de executare, instituțiile care asigură deținerea persoanelor pot fi vizitate de alte persoane cu permisiunea specială a administrației acestor instituții ori a persoanelor cu funcție de răspundere ale organelor ierarhic superioare sau în baza hotărârii instanței de judecată, iar în cazul preveniților – şi în baza hotărârii organului de urmărire penală sau a instantei de judecată, în procedura cărora se află cauza penală.
 
În statutul executării pedepsei de către condamnați scrie că preveniții au dreptul la întrevederi de scurtă durată, care se acordă în baza hotărârii organului de urmărire penală, judecătorului de instrucție sau a instanței de judecată, cu autorizația obligatorie a administrației penitenciarului.
 
La începutul lunii decembrie curent, șase jurnaliști din R. Moldova – Vasile Botnaru de la Europa Liberă, Lorena Bogza de la PRO TV, Natalia Morari de la TV-8, Gheorghe Gonţa de la TVC-21, Nicolae Negru de la Ziarul Național şi Igor Volniţchi de la Tribuna – au semnat un demers la adresa Ministerului Justiției și DIP, prin care au solicitat realizarea unui interviu cu Vlad Filat.

Jurnaliștii și-au motivat demersul prin faptul că Vlad Filat a deținut funcții importante în stat și deja este condamnat pentru corupere și trafic de influență printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă.