Eşti aici

​Ambasadorul SUA îndeamnă autoritățile moldovenești să adopte cât mai urgent noul Cod al Audiovizualului

18 Decembrie 2017
1977 de afişări
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) în Republica Moldova, James D. Pettit, a îndemnat autoritățile moldovene să adopte cât mai curând posibil noul Cod al Audiovizualului, care să respecte standardele Uniunii Europene (UE), potrivit informațiilor publicate pe site-ul ambasadei. Declarațiile ambasadorului au fost făcute pe 15 decembrie, curent, în cadrul unei conferințe organizate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA).
 
De asemenea, ambasadorul SUA la Chișinău a menționat că Republica Moldova ar trebui să combată mai eficient propaganda externă și cea internă.
 
„Propaganda străină este o problemă în Moldova, și Statele Unite înțeleg cu siguranță riscurile pe care le prezintă dezinformarea rusească. Dar Moldova se confruntă, de asemenea, cu probleme de control intern asupra mass-mediei. Freedom House afirmă că concentrarea proprietății, mai ales în sectorul televiziunii, este unul dintre cele mai mari obstacole în calea independenței mass-media în Moldova – estimând că 80% din posturile de televiziune naționale sunt deținute de persoane afiliate cu partide politice. Această situație nu numai că amenință independența mass-mediei în Moldova, ci și generează mesaje care pot fi caracterizate ca un tip diferit de propagandă, din surse interne. Trebuie să recunoaștem, să numim și să combatem această tendință cu aceeași vigoare cu care combatem dezinformarea străină”, a declarat James D. Pettit.
 
Ambasadorul a mai spus că lupta împotriva propagandei nu poate fi folosită ca un pretext pentru a închide vocile de alternativă, iar experții internaționali precum cei de la Consiliul Europei și OSCE au declarat că interdicțiile extinse nu sunt eficiente în lupta împotriva propagandei rusești.
 
Anterior, președintele comisiei parlamentare pentru mass-media, Vladimir Hotineanu, a afirmat că proiectul noului Cod al Audiovizualului ar putea fi votat în prima lectură până la sfârșitul acestui an.
 
Spicherul Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că, totuși, până la votarea în prima lectură, documentul urmează să fie trimis Comisiei de la Veneția pentru expertizare.
 
Proiectul noului Cod al Audiovizualului este elaborat de un grup de experți media în cadrul grupului de lucru creat în Parlament pentru a îmbunătăți legislația din domeniul mass-media.