Eşti aici

Cum văd experții media Compania publică Teleradio - Moldova după aprobarea noului Cod al Audiovizualului

18 Ianuarie 2018
4608 afişări
Proiectul noului Cod al Audiovizualului, care se va numi Codul serviciilor media audiovizuale, prevede o serie de modificări în activitatea Companiei publice „Teleradio-Moldova” și organului de supraveghere a activității acesteia - Consiliul de Supraveghere (CS). Consiliul menționat va avea cu 6 membri mai mult față de actuala componența a Consiliului de Observatori (CO), iar la desemnarea candidaților se va ține cont ca 5 dintre ei să fie din afara Chișinăului și 3 - de etnie minoritară.
 
Potrivit proiectului Codului serviciilor media audiovizuale, în Republica Moldova vor funcționa doi furnizori publici naționali de servicii media - Compania Teleradio-Moldova și Compania Gagauziya Radio Televizionu.
 
Funcționarea furnizorului public național de servicii media va fi asigurată de către Comitetul managerial în frunte cu directorul general și supravegheat de către Consiliul de Supraveghere.
 
Directorul general va fi desemnat prin concurs public de către Consiliul de Supraveghere și numit în funcție pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Funcția de director general va fi incompatibilă cu calitatea de membru de partid și/sau de afiliere politică în ultimii 5 ani. Acesta va putea fi demis cu votul a cel puțin 2/3 din numărul membrilor organului de supraveghere.
 
Documentul prevede și o nouă abordare în privința funcționării Consiliului de Supraveghere. Potrivit proiectului, CS trebuie să reprezinte diversitatea societății.
 
Astfel, Consiliul respectiv va fi format din 15 membri din diferite domenii, cu 6 persoane mai mult față de actuala componența a CO, care numără 9 membri. Toate persoanele respective trebuie să fie personalități publice cu calificări profesionale în domeniile: jurnalism, drept, relații cu publicul, relații internaționale, cultură, artă, cinematografie, gestiune financiară și gestiune a întreprinderii comerciale, tehnologia informației, comunicațiilor, activitate academică, mass-media, inginerie.
 
De asemenea, în componența Consiliului de Supraveghere vor fi desemnați cel puțin 5 reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale, altele decât municipiul Chișinău, și 3 reprezentanți ai minorităților etnice. În afara de aceasta, se va ține cont de principiul egalității de gen.
 
Membrii Consiliului de Supraveghere vor fi desemnați de Consiliul Audiovizualului (CCA).
 
Totodată, persoanele care au deținut funcția de membru al CO sau de membru al CCA nu vor avea dreptul să candideze la funcția de membru al Consiliului de Supraveghere.
 
Mandatul membrilor Consiliului de Supraveghere va fi de 6 ani. Printre atribuțiile Consiliului se enumeră confirmarea în funcție sau demiterea directorilor celor două companiei publice de servicii media, aprobarea plafonului maxim al creditelor bancare pe care le poate solicita directorul general fără aprobarea Consiliului de Supraveghere și altele.
 
Proiectul Codului serviciilor media audiovizuale se află la etapa de consultări publice. Documentul este elaborat în cadrul grupului parlamentar privind îmbunătățirea legislației mass-media, de către experți locali și externi.