Eşti aici

Guvernul promite din nou familiilor defavorizate dispozitive gratuite pentru recepționarea semnalului digital

07 Februarie 2018
5192 de afişări
Familiile defavorizate, care nu dispun de televizoare pentru recepționarea semnalului digital terestru, vor fi asigurate gratuit cu dispozitivele speciale care vor converti acest semnal. Guvernul a aprobat în cadrul ședinței din 7 februarie, curent, o hotărâre în acest sens.
 
Potrivit documentului, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) în comun cu Ministerul Sănătății și structurile teritoriale de asistență socială vor fi responsabili de asigurarea cu convertoare pentru televiziunea digitală terestră a familiilor beneficiare de ajutor social.
 
Astfel, în perioada 1 martie - 5 mai 2018, familiile care dispun de un televizor funcțional ce nu recepționează semnalul digital vor trebui să înregistreze o cerere în formă scrisă, la asistentul social comunitar din localitate, prin care să declare că au nevoie de dispozitivele menționate. 

Structurile de asistență socială vor prezenta, la rândul lor, MEI, până la data de 15 mai a anului curent, datele statistice privind numărul solicitanților înregistrați pentru dotare cu convertoare pe localități. 

„Proiectul stabilește un mecanism de repartizare a convertoarelor pentru circa 72.000 de familii defavorizate ceea ce va constitui aproximativ 210.000 de persoane prin alocații a circa 50 milioane lei. Este necesar de menționat că rețeaua de acoperire cu semnal digital terestru astăzi oferă acces gratuit până la 15 posturi tv cu acoperire de 70% din teritoriu și 90% populație. Totuși, rata accesului către serviciul dat este redusă datorită faptului că segmentul de utilizatori din zona rurală are capacități financiare limitate”, a afirmat în cadrul ședinței ministrul Economiei și Industriei, Chiril Gaburici.
 
Precizăm că, anterior, potrivit Hotărârii Guvernului  nr. 240 din 08.05.2015, semnată de prim-ministrul de atunci, Chiril Gaburici, Ministerul Finanţelor trebuia să prevadă, în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016, mijloace financiare în sumă de 100 milioane lei în vederea asigurării familiilor defavorizate  cu convertoare.

Aceste resurse nu au putut fi identificate până la sfârșitul anului 2017, când ar fi trebuit să se încheie tranziția la televiziunea digitală, iar termenul tranziţiei a fost prelungit  de Guvern până la 1 martie 2020.