Eşti aici

Concluziile unui studiu: Posturile tv pe care le vizionează moldovenii sunt determinante în formarea opțiunilor lor politice

16 Februarie 2018
3036 de afişări
Preferințele cetățenilor Republicii Moldova față de anumiți lideri mondiali, precum și posturile de televiziune pe care aceștia aleg să le privească joacă un rol determinant în opțiunile lor politice. Observația aparține experților comunității WatchDog, care au lansat vineri, 16 februarie, studiul „Influența mediatică a Federației Ruse asupra opțiunilor (geo)politice în Republica Moldova”.

Autorii au comparat datele ce se conțin în Barometrul Opiniei Publice privind posturile preferate și viziunile politice ale cetățenilor față de anumiți lideri din alte țări. Astfel,  președintele rus Vladimir Putin se află în top-ul ratingului pentru persoanele care au indicat că privesc preponderent posturile de televiziune Prime, NTV Moldova și RTR Moldova. Cancelarul german Angela Merkel se află în top pentru cei ce urmăresc posturile de televiziune Jurnal TV, PRO TV, TV 8.

Foto: Captura privesc.eu
Sociologul Vasile Cantarji a precizat că metodele de analiză nu permit concluzii cu privire la o relație cauză – efect, dar, ținând cont de caracterul multidimensional al opiniei publice, este evidentă interdependența dintre consumul de media și opțiunile politice ale cetățenilor.

Expertul Watch Dog Valeriu Pașa a venit cu explicații mai detaliate pe marginea studiului, prezentând și rezultatele monitorizării buletinelor de știri a celor mai vizionate posturi de televiziune din Republica Moldova. Potrivit acestuia, analiza cantitativă a datelor monitorizării Watch Dog arată, în știrile externe, o pondere net superioară (41,6%) de mențiuni în context pozitiv a liderului rus Vladimir Putin.

Foto: Captura privesc.eu
În afară de aceasta, calitatea știrilor difuzate la posturile rusești, finanțate de statul rus, sunt de o calitate foarte joasă, fiind părtinitoare și prezentându-l pe liderul rus drept un super-erou. De asemenea, televiziunile rusești arată într-un context negativ realitatea din Occident și preponderent în context pozitiv – pe cea din Federația Rusă. În acest sens, și moldovenii care privesc în mare parte televiziunile respective se orientează după direcția pe care o arată știrile rusești.

„Republica Moldova nu doar este influențată de mass-media rusă, ea este integrată în spațiul informațional rusesc. Dacă în cazul țărilor din Uniunea Europeană vorbim despre așa-numita influență mediatică, adică se produc știri, se formează agenții de presă, site-ri, televiziuni special pentru acele țări cu mesaj specific, - la noi, pur și simplu, este retransmis conținutul televiziunilor din Federația Rusă, destinat publicului rus, pentru a-l îndoctrina și a-l face fidel față de liderul politic al țării”, a afirmat Pașa.

Expertul s-a referit și la monitorizările pe care le-a realizat în privința modului în care s-au conformat radiodifuzorii din Moldova la prevederile așa-numitei legi anti-propagandă. Potrivit expertului, s-a redus semnificativ numărul de știri externe, iar unele posturi tv, cum ar fi RTR Moldova, modifică materialele externe și le dau pe post  ca și știri proprii.

WatchDog.md este o comunitate a societății civile din Republica Moldova de tip think-tank, care reuneşte experți în diverse domenii, persoane cu experiență și calificare pentru a elabora, a analiza sau evalua politici publice sectoriale în Republica Moldova. https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif