Eşti aici

CCA a aplicat primele amenzi pentru încălcarea prevederilor Legii anti-propaganda

27 Februarie 2018
2293 de afişări
Consiliul Coordonat al Audiovizualului (CCA) a amendat, în cadrul ședinței publice din 26 februarie, cu 50.000 de lei postul de televiziune RTR Moldova pentru încălcarea prevederilor privind difuzarea emisiunilor informative din Federația Rusă. Reprezentanții RTR Moldova nu sunt de acord cu decizia CCA și susțin că știrile respective au fost montate la Chișinău, utilizând materialul oferit prin contract de posturile tv partenere din Federația Rusă.

Postul de televiziune RTR Moldova a fost monitorizat pe parcursul câtorva zile în urma autosesizării membrei CCA Olga Barbălată, care a solicitat efectuarea monitorizării în mod urgent. În urma monitorizării buletinelor de știri ale postului tv în perioada 14-23 februarie 2018, direcția specializată a constatat că pe RTR Moldova la categoria știri externe apar știrile realizate de postul de televiziune Rossia 1 din Federația Rusă.

„Structural ca durată și conținut subiectele realizate de Rossia 1 au fost difuzate integral de către postul tv autohton RTR Moldova. Mai mult ca atât, intervențiile prezentatoarei de la postul tv RTR Moldova au fost identice cu intro-urile prezentatoarelor buletinelor de știri ale postului rusesc Rossia 1. Materialele jurnalistice realizate de către postul rusesc Rosia 1 și difuzate de către RTR Moldova s-au axat per general pe subiecte ce țin de aspectul politic intern și extern al Rusiei – cultural, social, economic, militar, sportiv, arte, etc, în mare parte fiind prezentate în context pozitiv”, a specificat șefa adjunctă a Direcției generale licențiere, autorizare și monitorizare Elena Crîșmaru.

Aceasta a adăugat că fiecare buletin de știri RTR Moldova  a inclus în acea perioadă între șase și 10 știri produse de Rossia, constituind de la 28% până la 41% din volumul total al emisiunii.

Olga Barbălată a solicitat și prezența reprezentantului postului RTR Moldova la ședința la care s-a examinat această chestiune.

Directorul postului de televiziune RTR Moldova Evgheni Sergheev a explicat că media-holdingul VGTRK se numără printre fondatorii postului de televiziune pe care-l conduce și că radiodifuzorul din Moldova a semnat un contract de achiziție a conținutului din Federația Rusă. Acesta a adăugat că știrile sunt montate tehnic la Chișinău și prezentate de către prezentatorii locali. Sergheev a mai spus că noile modificări la legea audiovizuală prevăd transmisia programelor de televiziune externe și că știrile făcute de ei cu utilizarea contentului străin din țările care nu sunt menționate în Cod nu cad sub incidența legii.

Președintele CCA, Dragoș Vicol, consideră, la rândul său, că administrația RTR Moldova ar fi recurs la tertipuri în acest caz și că a găsit o modalitate „subversivă” de a prezenta emisiunile cu diferite subiecte, inclusiv militare, care sunt realizate în țările care nu se regăsesc în lista prevăzută de Legea anti-propagandă.

Potrivit măsurătorilor de audiență, RTR Moldova se numără printre cele mai urmărite posturi tv din Republica Moldova.