În discursul său, Peter Michalko a menționat, printre altele, rolul important al mass-mediei libere și independente într-o societate democratică pentru informarea corectă a cetățenilor, accentuând că acest rol se resimte în special într-un an electoral. Oficialul european și-a rezervat timp pentru a răspunde la întrebările jurnaliștilor, unele dintre care s-au referit la domeniul media.
Astfel, reprezentanții postului de televiziune RTR Moldova l-au întrebat pe ambasador ce crede despre Legea „anti-propaganda”, precum și despre ultimele sancțiuni aplicate radiodifuzorului de către autoritatea de reglementare a domeniului audiovizualului. „Aceasta nu corespunde standardelor europene, democratice, deoarece în practica europeană cel mai important principiu este accesul liber către sursele de informare”, a comentat Peter Michalko. În opinia sa, țările UE de asemenea se confruntă cu dezinformarea și propaganda, și acolo sunt mecanisme de luptă cu fenomenele în cauză, dar „mecanismele respective în totalitate respectă accesul liber la sursele de informație”. Se fac monitorizări și, dacă, în urma lor „se constată că nu este informare, ci dezinformare, atunci sunt aplicate sancțiuni în conformitate cu legislația”, și-a expus poziția Michalko.
Ambasadorul UE și-a exprimat speranța că în viitorul Cod al Audiovizualului se vor regăsi standardele europene privind accesul liber la sursele de informare.
Peter Michalko s-a arătat preocupat și de sesizarea adresată Consiliului Concurenței de către un grup de posturi, între care și Jurnal TV, privind existența unei posibile înțelegeri de cartel între două mari case de publicitate. Întrebat ce crede despre acest fapt, oficialul a declarat: „Am văzut că sesizarea respectivă a fost înregistrată la Consiliul Concurenței (CC) și așteptăm că acest caz va fi rezolvat. Vreau să vă amintesc că rolul CC în acest domeniu este parte a condițiilor în cadrul Memorandumului de înțelegere pentru asistența macro-financiară - punctul 26. Este așteptat să fie rezolvat în spiritul libertății pieței. (...) Trebuie să existe condiții nu doar pentru cei mari și puternici în domeniul mass-mediei, dar și pentru cei mici. Urmărim în continuare ceea ce se întâmplă și așteptăm ca rezultatele să vină cât mai devreme”, a menționat el.
La întrebarea Jurnal TV, dacă accesarea asistenței macro-financiare ar putea fi pusă sub semnul întrebării sau chiar sistată în cazul în care Consiliul Concurenței nu va lua măsurile care se impun, ambasadorul a răspuns: „Haideți să așteptăm rezultatele. Orice element care limitează libertatea presei, inclusiv accesul la piața de publicitate, este un punct negativ în evaluările standardelor democratice, care sunt legate și de asistența macro-financiară. Societatea moldoveneasca trebuie să aibă acces la informație liberă și factorii de decizie din domeniu trebuie să înțeleagă asta”.
Ambasadorul s-a referit și la cazul tragic al jurnalistului slovac Jan Kuciak, ucis împreună cu logodnica sa, afirmând că societatea europeană este șocată și că cetățenii așteaptă investigațiile autorităților, care trebuie să-i identifice pe criminali. În context, Peter Michalko a reamintit celor prezenți că jurnaliștii sunt cei care „pun tot ce au pe linia adevărului, asumându-și acest rol în interesul concetățenilor” și că fără libertatea mass-media societatea nu va fi liberă, iar cetățenii vor putea fi manipulați.