Eşti aici

Conferință interparlamentară la Chișinău: Moldova, Ucraina și Georgia vor promova politici comune de securitate

03 Martie 2018
897 de afişări
Președinții Parlamentelor Georgiei, Moldovei și Ucrainei au susținut, pe 2 martie, o declarație de presă, prin care s-au angajat să promoveze politici de securitate comune. În cadrul primei Conferințe interparlamentare  „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”, desfășurate la Chișinău, speakerii parlamentelor din cele trei țări au amintit despre pericolul dezinformării, propagandei și alte aspecte ale securității informaționale. Conferința a fost organizată în parteneriat cu Atlantic Council, la inițiativa președinților parlamentelor Moldovei, Ucrainei și Georgiei.

În cadrul evenimentului, cei trei președinți de parlament și-au făcut publice angajamentele pe care și le-au asumat împreună, pe mai multe direcții ce țin de promovarea valorilor europene, inclusiv în ceea ce privește combaterea dezinformării și propagandei externe. Declarația subliniază, între altele, îngrijorarea comună față de diversele forme de dezinformare ce vin din exterior prin intermediul mass-media, rețelelor de socializare și internetului.

Speakerul Andrian Candu s-a referit, în context, și la Legea „anti-propagandă”, care, potrivit lui, ar fi exclus posibilitățile de dezinformare a cetățenilor din Moldova: „Noi înțelegem că într-o societate democratică trebuie să asigurăm libertatea. În același timp, vorbim despre un nou tip de amenințare, un instrument al războiului hibrid. Noile tipuri de amenințări subminează sistemul mult mai mult decât altele. Iată de ce Legea „anti-propagandă”, recent adoptată de Parlament, a exclus posibilitatea de dezinformare, în special, din partea anumitor canale rusești retransmise în Moldova. Acest lucru se face pentru a securiza spațiul informațional în Republica Moldova”.

Omologul său ucrainean, președintele Radei Supreme de la Kiev, Andrei Parubyi, la fel, a abordat  unele aspecte legate de războiul informațional, menționând că este necesar ca cele trei țări să implementeze pași comuni pentru a neutraliza „războiul hibrid”, care vine din partea Federației Ruse. Andrei Parubyi a precizat că Ucraina a întreprins mai multe acțiuni în vederea asigurării securității informaționale prin intermediul mass-media.

Despre necesitatea ca cele trei țări care fac parte din Parteneriatul Estic să-și unească eforturile în lupta anti-propagandă a menționat în discursul său și președintele Parlamentului din Georgia, Irakli Kobakhidze.

Conferința a fost organizată la inițiativa președinților Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei în parteneriat cu Consiliul Atlantic.

Precizăm, că Opoziția extraparlamentară și parlamentară a avut reacții diferite față de acest eveniment. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a desfășurat un flashmob în fața Hotelului Radisson Blu, unde își ținea lucrările conferința, pentru a le transmite participanților mesajul că, pe lângă provocările de securitate din exterior, în Republica Moldova „un pericol mult mai mare asupra democrației îl prezintă sistemul oligarhic”. Iar Partidul Comuniștilor a anunțat, cu o zi înainte de conferință, că nu va participa la eveniment pentru că acesta ar fi „îndreptat împotriva Federației Ruse”.