Eşti aici

Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză RISE Moldova și a obligat MAI să ofere informația solicitată de jurnaliști

30 Martie 2018
4991 de afişări
Jurnaliștii de la RISE Moldova s-au adresat încă în aprilie 2016 către MAI cu o solicitare de informație, în care au cerut datele anunțării în urmărirea națională sau internațională a zece persoane, cu specificarea articolului din Codul penal și dosarele penale inițiate în privința acestora. Ministerul Afacerilor Interne a refuzat să le furnizeze informațiile solicitate în scop jurnalistic, iar RISE a decis să-și apere drepturile în instanță de judecată.

Cazul a fost examinat la Curtea de Apel, care a obligat Ministerul Afacerilor Interne să ofere informațiile solicitate de jurnaliști. Ministerul nu a fost de acord cu această decizie, invocând Legea privind protecția datelor cu caracter personal, și a făcut recurs la Curtea Supremă de Justiție.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ), prin încheierea sa din 21 martie 2018, a declarat inadmisibile recursurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI împotriva deciziei Curții de Apel din 5 decembrie 2017, recunoscând astfel dreptul jurnaliștilor de la RISE de a solicita și primi informații despre persoanele care se află în căutarea internațională, națională și despre articolele în baza cărora acestea sunt învinuite.

Încheierea CSJ este irevocabilă.

Avocatul Vitalie Zama, care a apărat interesele jurnaliștilor în instanțele de judecată, a menționat pentru Media-azi.md: „A fost un proces dificil, în care urma să demonstrez că interesul public de a cunoaște informația respectivă prevalează în raport cu protecția datelor cu caracter personal, invocată de autoritatea publică”.

Anterior, Vitalie Zamă a declarat pentru RISE Moldova că prin acest caz a fost creat un precedent în lupta pentru libertatea exprimării și accesul la informație în Republica Moldova. „Până la moment nu au existat decizii judecătorești care ar fi obligat MAI să ofere datele respective. Adică, Curtea Supremă de Justiție a confirmat faptul că obținerea informațiilor de interes public este mai presus decât datele personale, de protecția cărora se acopereau organele de drept”, a adăugat Zama, care de doi ani i-a reprezentat pe jurnaliștii de la RISE în instanță.

RISE Moldova a anunțat că după ce a primit notificarea cu privire la încheierea CSJ a trimis repetat solicitarea de informație către MAI.