Eşti aici

Acceptarea de către jurnaliști a deplasării în Turcia, din contul clinicii MedicalPark, precum și a unor cadouri discutată la Consiliul de Presă

02 Aprilie 2018
1468 de afişări
Membrii Consiliului de Presă (CP), care s-au autosesizat pe urma deplasării grupului de jurnaliști în Turcia din contul clinicii MedicalPark, au ajuns la concluzia că materialele pe care le-au realizat aceștia nu au adus claritate cazului, iar acceptarea cadourilor pe care le-au primit în Turcia contrazic normele deontologice ale jurnaliștilor.

Membrii CP au recomandat redacțiilor să țină cont de contextul unor situații conflictuale, cum a fost cazul Caritate versus Rise Moldova, pentru a lua decizii corecte privind modul de reflectare a unor astfel de subiecte. Potrivit CP, acceptarea cadourilor care sunt oferite pentru influențarea actului jurnalistic constituie o încălcare a Codului Deontologic.

În context, CP a anunțat că va sprijini apariția unui ghid de norme etice cu recomandări către jurnaliști, care ar ajuta la reglementarea unor asemenea situații.

Membra CP Ludmila Andronic a menționat că, în cazul în care redacțiile au decis să publice unele materiale pentru care s-au achitat anumite sume de bani,  aceste articole ar fi trebuit să fie marcate ca materiale plătite, pentru o relație corectă cu cititorii.

Președinta CP Viorica Zaharia a accentuat că valoarea informațiilor obținute de jurnaliștii care au plecat în Turcia nu a adus o claritate mai mare asupra cazului. „Nicio redacție nu a ieșit public să spună: Uite, noi tot abordăm subiectul acesta, au rămas câteva întrebări în aer și am vrea să ne ducem, dar nu avem bani. Haideți să facem crowdfunding sau altceva, ca să trimitem o echipă încolo. Ideea nu i-a trecut nimănui prin cap până în momentul în care li s-a spus: Haideți că vă ducem noi gratuit! Și atunci, a apărut necesitatea ca toți să facă ce nu a făcut RISE”, a constatat Zaharia.

Reamintim, că investigația RISE Moldova „Bani din caritate”, care viza platforma Caritate.md și o clinică privată din Turcia, a scandalizat opinia publică. După apariția materialului în presă, clinica privată MedPark din Turcia a invitat, din contul ei, prin intermediul unei companii de PR din Moldova, mai mulți jurnaliști moldoveni la clinică, pentru a prezenta punctele lor de vedere asupra informațiilor apărute în presă. RISE Moldova nu a primit o asemenea invitație, iar Ziarul de Gardă și PRO TV Chișinău, din motive deontologice, nu au acceptat să plece într-o deplasare achitată pe banii unei părți vizate într-un material critic.

Sursa foto: captură realitatealive.md