Eşti aici

Avocata Poporului pentru drepturile Copilului, îngrijorată de exploatarea imaginilor copiilor de către partide, în scopuri de promovare politică

12 Aprilie 2018
1419 afişări
Ombudsmanul Maia Bănărescu, împărtășește îngrijorările membrilor Consiliului de Presă legate de exploatarea imaginii copiilor în scop de promovare politică, nerespectarea de către unii jurnaliști a dreptului copilului la viața privată și la confidențialitate, a demnității copiilor și a dreptului la opinie. Potrivit unui comunicat de presă, ombudsmanul recomandă partidelor politice, autorităților publice și părinților să nu folosească și să nu expună copilul public în scopul de a obține avantaje personale.

Maia Bănărescu a precizat că îndemnul cu care a venit către partidele politice și autoritățile publice este valabil și pentru instituțiile media, care sunt chemate să nu mediatizeze subiecte de acest fel, în care sunt vizați copii.

De asemenea, Maia Bănărescu își reafirmă recomandarea privind respectarea dreptului copilului la opinie și consultarea acestuia, obținerea acceptului acestuia de către jurnaliști înainte de interviuri sau filmări și respectarea dreptului fiecărui copil la confidențialitate.

Între altele, ombudsmanul a menționat că a propus modificarea legislației pentru impunerea obligativității ca organizatorii de evenimente în masa, în special din rândurile partidelor sau organizațiilor politice, să demonstreze faptul ca minorii prezenți la acțiunile publice au venit la acestea benevol și nesiliți de nimeni.

Anterior, Consiliul de Presă a solicitat ca Avocata Poporului să ia atitudine cu privire la faptul că în ajunul Paștelui ortodox, unii politicieni și partide au afișat pe rețelele de socializare sau în presă fotografii în care apar împărțind daruri familiilor nevoiașe, printre care și copii.

Consiliul de Presă a condamnat astfel de acțiuni de promovare politică și a făcut apel către instituțiile mass-media să nu publice fotografii în care apar politicieni ce oferă daruri copiilor aflați în dificultate sau să protejeze identitatea acestora atât prin prelucrarea fotografiilor, cât și prin formularea textelor.