Eşti aici

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul Codului Serviciilor Media Audiovizuale

20 Aprilie 2018
1506 afişări
Parlamentul a votat vineri, 20 aprilie, în prima lectură proiectul Codului Serviciilor Media Audiovizuale. În aceeași ședință plenară, deputații au aprobat și proiectul de lege privind Concepția națională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova.

Ambele proiecte au fost prezentate de către deputatul din fracțiunea PDM Corneliu Mihalachi.

Noul Cod al Serviciilor Media Audiovizuale conține mai multe prevederi transpuse din directivele europene cu privire la domeniul serviciilor media. Corneliu Mihalachi a menționat că actuala legislație nu corespunde provocărilor cu care se confruntă domeniul audiovizualului și nici nu este armonizată cu legislația comunitară europeană.

Potrivit lui Mihalachi, ajustarea legislației naționale la standardele europene va garanta independența editorială a instituțiilor media și pluralismul mediatic.

În cadrul dezbaterilor, deputatul liberal Lilian Carp s-a interesat de soarta actualelor prevederi legislative ce țin de protejarea securității informaționale și lupta cu propaganda prin restricționarea retransmisiei emisiunilor informative din statele care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. Corneliu Mihalache a precizat că în noul document există un articol care vizează domeniul protejării spațiului audiovizual național, inclusiv prin interzicerea programelor audiovizuale care constituie discurs la ură.

Cele mai multe critici în adresa proiectului de lege au fost aduse de către deputatul PSRM Vlad Bătrâncea. În opinia sa, cerințele noului proiect față de radiodifuzori sunt foarte dure și că mulți dintre ei, în special posturile regionale, nu sunt pregătiți să le facă fața.

Deputații din fracțiunea PCRM, la fel, s-au arătat sceptici în privința necesității de a adopta proiectul în forma actuală. Comunista Inna Șupac a criticat prevederile din Cod care interzis programele audiovizuale ce prezintă apologetic regimurile totalitare, nazist și comunist.

Deputatul liberal-democrat Vadim Pistrimciuc a menționat că este necesar ca acest Cod ar trebui să evite la maxim acelea prevederi care ar putea să favorizeze anumiți operatori de pe piață media.

La ședința au participat și experții media Eugeniu Rîbca și Ion Bunduchi, autorii proiectului de lege, care au făcut precizări la solicitarea deputaților.

Ion Bunduchi a menționat că la elaborarea proiectului s-a ținut cont de armonizarea intereselor tuturor actorilor din domeniul media, iar radiodifuzorilor locali li s-a oferit o cotă mai mică de content propriu obligatoriu în comparație cu radiodifuzorii naționali.

Proiectul Codului Serviciului Media Audiovizuale și Concepția națională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova au fost elaborate în cadrul grupului parlamentar pentru îmbunătățirea legislației mass-media de către experți locali și internaționali. Proiectul Codului Serviciilor Media Audiovizuale va fi trimis pentru expertizare internațională la OSCE, Consiliul Europei și Uniunii Europene.