Eşti aici

Raportul Departamentului de Stat al SUA: În Moldova persistă restricții privind libertatea presei

23 Aprilie 2018
1156 de afişări
În Republica Moldova persistă restricții privind libertatea presei, în mod special în regiunea transnistreană, se menționează în Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului pentru 2017. Documentul cuprinde mai multe concluzii critice privind starea mass-media din țara noastră.

Libertatea de exprimare

În secțiunea „Libertatea de exprimare, inclusiv libertatea presei” a raportului se menționează că „presiunile asupra presei independente au continuat pe tot parcursul anului, iar un număr de jurnaliști de investigație au raportat intimidări și hărțuiri după publicarea anchetelor despre politicieni”.

Raportul include informațiile despre limitările privind accesul la informație, care au durat aproape un an, pe site-urile mai multor instanțe de judecată și au fost criticate de jurnaliști și de societatea civilă. Reprezentanții mass-media s-au plâns că a fost eliminată opțiunea de căutare a persoanelor care figurează într-un dosar sau altul și că au fost anonimizate numele acestora în hotărârile publicate.

Controlul oligarhic

În timp ce presa scrisă a expus diverse opinii politice și comentarii, un grup dominant de media controlate de oligarhi au distorsionat informațiile, urmărind interese proprii, se mai spune în raport.

De asemenea, instituțiile de media mari, asociate cu liderii formațiunilor politice, au exercitat presiuni asupra celor mici și astfel au provocat plecarea jurnaliștilor din instituțiile media, preluate de oligarhi, mai scrie în document.

Autocenzura

Raportul menționează și faptul că în multe cazuri jurnaliștii au practicat autocenzura pentru a evita conflictele cu sponsorii și proprietarii media în care lucrează.

În regiunea transnistreană jurnaliștii s-au abținut să critice „politica externă” a administrației de la Tiraspol pentru a evita represaliile din partea autorităților.

Libertatea pe internet

În ceea ce privește libertatea pe internet, raportul constată că autoritățile din Republica Moldova nu au restricționat sau perturbat accesul la internet și că nu au cenzurat conținutul online. De asemenea, nu au existat informații privind monitorizarea din partea autorităților a mesajelor online private fără autorizații juridice în acest sens. În regiunea transnistreană însă este permisă blocarea anumitor site-uri de către organele de forță.

Raportul Departamentului de Stat al SUA constată și anumite încălcări ale drepturilor și libertăților jurnaliștilor din Moldova, față de care au luat atitudine organizațiile nonguvernamentale de media. Acestea se referă la restricționarea de către autorități a accesului jurnaliștilor la evenimente publice. În raport sunt amintite două cazuri – al foto-jurnalistului Constantin Grigoriță, căruia i-a fost interzis accesul la evenimentele organizate de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și al jurnalistei de investigație Mariana Rață, acuzată de către fostul comisar al municipiului Chișinău că ar fi folosit într-un material de investigație date cu caracter personal care îl vizau.