Eşti aici

Apel către CCA: Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte cere monitorizarea posturilor Prime TV, Canal 2 și Publika TV

11 Mai 2018
1136 de afişări
Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte și Grupul de Lucru pentru monitorizarea comportamentului mass-media în alegeri au solicitat joi, 10 mai, Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) să inițieze procedura de monitorizare a posturilor Prime TV, Canal 2 și Publika TV, pentru a analiza modul în care acestea respectă prevederile legale cu privire la reflectarea corectă și asigurarea pluralismului de opinie.
 

Semnatarii scrisorii au atras atenția membrilor CCA asupra faptului că trei posturi de televiziune – Prime TV, Canal 2, Publika TV – deși au declarat că nu vor reflecta campania electorală, au difuzat multiple știri cu caracter electoral, unele din ele inserând rubrica Electorala 2018 în buletinele de știri.
 
Astfel, în temeiul art. 37 (3) al Codului audiovizualului, Coaliția a solicitat  CCA să inițieze, în cel mai scurt timp, procedura de monitorizare în campania electorală a acestor posturi, pentru a analiza modul în care respectă prevederile legale cu privire la reflectarea corectă și asigurarea pluralismului de opinie (art.7, Codul audiovizualului). Membrii Coaliției au cerut CCA ca această monitorizare să fie efectuată pentru perioada 20 aprilie 2018 – 20 mai 2018.

Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte cu suportul organizațiilor specializate monitorizează în campania electorală pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018 comportamentul a 10 radiodifuzori: Moldova 1, Prime TV, Canal 2, Publika TV, NTV Moldova, RTR Moldova, Jurnal TV, Pro TV, TV 8 și Accent TV.

Potrivit celui de-al doilea raport de monitorizare, elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent, care include perioada 28 aprilie - 4 mai 2018,  majoritatea posturilor monitorizate au continuat să facă partizanat politic, favorizând sau defavorizând anumiți concurenți electorali, iar unele au avut un comportament tendențios și nu au asigurat pluralismul de opinie.