CEC susține că adresele de pe care se publicau datele despre rezultatele alegerilor nu au fost secretizate și că acestea „puteau fi vizualizate prin „apăsarea” butonului din dreapta a mouse-ului, pe pagina www.cec.md și selectarea opțiunii „view page sourse”. CEC precizează că „o inspectare și analiză elementară a codului paginii permitea foarte simplu identificarea și preluarea ulterioară a acestor adrese, ceea ce unele instituții media au făcut”.
Comisia mai spune că nu a aplicat vreun tratament privilegiat față de un post tv în acest sens și că a realizat și live-ri pe pagina CEC de pe Facebook.
Directorul UNIMEDIA și unul dintre semnatarii demersului, Cristian Jardan, susține că din răspunsul oferit redacțiilor de către CEC nu este clar răspunsul la principala întrebare: cum a fost posibil ca o instituție media privată să prezinte rezultatele alegerilor înaintea CEC. „Noi am accesat această adresă, dar nu știu de ce la noi nu a mers. Și în răspunsul lor tot nu au putut să explice exact și clar de ce Publika TV a oferit datele înaintea CEC”, a afirmat Jardan pentru Media-azi.md.
Semnatarii demersului au mai solicitat stabilirea de către CEC a unui mecanism prin care orice instituție media să aibă acces egal și corect la toate datele prelucrate de către Comisie. Din partea sa, CEC a răspuns că este deschis față de toate mijloacele de informare.
Reamintim că luni, 21 mai, Unimedia.info, Diez.md, AGORA.md, Ziarul de Gradă, TV 8, Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Presei Independente au expediat un demers în adresa CEC în care au cerut să explice faptul cum a fost posibil ca site-ul postului de televiziune privat Publika TV să prezinte în regim real primele date cu rezultatele alegerilor înaintea autorității electorale.
Publika TV a reacționat la acest demers, declarând că ar fi devenit „ținta unor atacuri” și că datele prezentate în direct pe Publika.md şi Publika TV au fost accesate de pe site-ul CEC.