Eşti aici

Cum a fost „clonat” un post de radio la Orhei și în favoarea cui

12 Iunie 2018
4423 de afişări
Administrația postului Radio Orhei intenționează să dea în judecată Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) pe motiv că autoritatea a eliberat, în aprilie, curent, licență de emisie pentru un post de radio cu o denumire similară – Radio Orhei FM. Conducerea Radio Orhei consideră această decizie ilegală  pentru că nu a ținut cont de asemănarea denumirilor celor doi radiodifuzori. Fondatoarea și administratoarea postului, Tatiana Djamanov, susține că  similitudinea din denumire va produce confuzie în rândurile radioascultătorilor și s-a adresat la CCA cu o cerere prealabilă. CCA a respins cererea, înaintată de Radio Orhei, motivându-și decizia prin faptul că nu există anumite cerințe specifice legale privind refuzarea utilizării unei denumiri de către radiodifuzor.

Premise pentru concurență neloială

Tatiana Djamanov este de părere că apariția unui nou post de radio cu o denumire similară în aceeași localitate nu este întâmplătoare. Djamanov nu exclude că postul lor a devenit unul incomod pentru actuala putere din orașul Orhei și crede că apariția noului post le afectează direct imaginea: „Cineva eronat ar putea să creadă că noi facem parte din echipa „Cutărescu” sau că lucrăm pentru ei”, a adăugat Tatiana Djamanov.

În cererea prealabilă înaintată către CCA la începutul lunii mai, administrația Radio Orhei a solicitat revocarea sau modificarea deciziei Consiliului din 5 aprilie 2018 privind eliberarea licenței de emisie postului Radio Orhei FM, pe motiv că autoritatea audiovizuală nu a ținut cont de faptul că Radio Orhei activează de 12 ani cu denumirea deja bine cunoscută și nici de prevederile legislației cu privire la proprietatea intelectuală și normele concurențiale, „creând premise pentru confuzia consumatorilor de programe și concurență neloială”.

Încălcarea normelor concurențiale ar consta în folosirea de către „Radio Orhei FM” a imaginii și reputației pe care Radio Orhei și-a creat-o în acest răstimp în localitate, unde are o largă audiență - „pentru a obține avantaje nemeritate” și în detrimentul intereselor economice ale postului, consideră administratoarea postului Radio Orhei.

Argumentele CCA

În ședința din 22 mai, CCA a respins cererea prealabilă a administrației Radio Orhei, cu mențiunea că nu există temei pentru a revoca sau a-și modifica decizia precedentă. Argumentul adus de CCA este că, potrivit Regulamentului cu privire la procedura și condițiile de eliberare a licențelor de emisie și a autorizațiilor de retransmisie, pentru eliberarea licențelor de emisie nu este stabilită condiția prezentării actelor confirmative cu privire la utilizarea denumirii de către radiodifuzori. „Prin urmare, Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu poate extinde condițiile de acordare a licenței sub aspectul verificării opozabilității utilizării denumirii posturilor de radio menționate mai sus”, se menționează în decizia Consiliului.

Membra CCA Olga Guțuțui nu a susținut respingerea cererii prealabile a Radio Orhei, pe motiv că nu a votat nici pentru eliberarea licenței de emisie pentru postul Radio Orhei FM. Radio Orhei FM a primit licență de emisie pe 5 aprilie 2018 cu șase voturi pro, iar membrii CCA Artur Cozma și Olga Guțuțui au votat împotrivă.

„Nu suntem de vină, așa a decis CCA...”

Radio Orhei FM este administrată de compania Media Forum SRL, înregistrată pe 30 ianuarie 2018, iar cota de participare de 100% o deține directorul companiei, Sergiu Moraru. 

                                        

Întrebat de Media-Azi de ce a insistat pentru denumirea postului de Radio Orhei FM, dar nu a ales o altă denumire, Sergiu Moraru a afirmat că nu a avut intenția de a crea impedimente activității Radio Orhei și că inițial a avut două variante de denumiri. „Noi chiar nu suntem de vină, pentru că Audiovizualul (CCA – n.r.) așa a hotărât, a lăsat Orhei FM. (...) Noi am venit cu două denumiri, Orhei FM și încă una, eu nu o mai țin minte... fiindcă a fost cam demult. Erau două pachete și s-a acceptat acesta”, ne-a comunicat Moraru. În ceea ce privește confuziile care pot fi create, Moraru ne-a explicat: „Oricum lumea de pe loc o să înțeleagă că sunt două posturi de radio. Noi o să mergem mai mult pe distractiv, politică nu o să fie practic deloc”.

Neclarități privind adresă juridică a Media Forum SRL

La Camera înregistrării de Stat, sediul Companiei Media Forum este înregistrat pe adresa str. Grădina Botanica 14/3, ap.(of.) 307, mun. Chișinău, Republica Moldova.

Potrivit unor investigații realizate de jurnaliștii RISE Moldova, exact pe aceeași adresă, în același oficiu, sunt înregistrate o companie a Mitropolitului Vladimir și își au sediul juridic alte 20 de firme din Irak, Hong-Kong, Cipru, Italia, Turcia, dar și companii din Republica Moldova. Despre firmele înregistrate cu această adresă a scris și Ziarul de Gardă.

Tatiana Djamanov este convinsă că în spatele companiei care administrează noul post de radio se află interesele reprezentanților actualului edil al orașului Orhei. Recent, ea a scris pe site-ul Radioorhei.info că intenționează să atace în instanța de judecată decizia CCA.

Opinia juristului

Avocata și experta în legislația media Tatiana Puiu, care a preluat cazul Radio Orhei, a precizat pentru Media-azi.md că va contesta decizia CCA în instanța de judecată ca fiind una ilegală. Totodată, ea va depune o plângere la Consiliul Concurenței (CC), pentru a constata existența concurenței neloiale în cazul acordării licenței unui post de radio care poartă o denumire similară cu a altui post, existent de 12 ani pe piața media. Potrivit Tatianei Puiu, ar exista și o problemă de vid legislativ, deoarece în lege nu sunt specificate clar atribuțiile CCA și ale CC în asemenea situații.  

Tatiana Puiu susține că, până va fi adoptat noul Cod al audiovizualului, care conține prevederi clare pentru astfel de situații, instanța de judecată este cea care trebuie să facă mai multă lumină.