Eşti aici

Uniunea Europeană își exprimă deschis îngrijorarea față de situația presei independente din Moldova

06 Iulie 2018
1455 de afişări
Deputații Parlamentului European, dar și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, și-au exprimat îngrijorarea față de situația presei din Moldova în timpul dezbaterilor de joi, 5 iulie, de la Strasbourg, privind situația politică din Republica Moldova în urma invalidării alegerilor noi din Chișinău. Rezoluția votată de europarlamentari atrage atenția la situația din domeniul mass-media, iar reprezentanții presei confirmă că se confruntă cu probleme mari și că situația s-a înrăutățit în ultimii ani.
 
Rezoluția Parlamentului European menționează în mod accentuat aceste probleme, făcând referire și la un raport al ONU în acest sens. „Potrivit raportorului special al ONU privind situația apărătorilor drepturilor omului, în Moldova apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii sunt victime ale unor campanii de stigmatizare și se confruntă cu acuzații penale motivate politic sau sunt amenințați ori de câte ori sar în apărarea vocilor disidente, în timp ce accesul la informație a jurnaliștilor este restricționat”, se subliniază în Rezoluție.
 
Îngrijorările exprimate de oficialii europeni și de raportorul ONU sunt confirmate de reprezentanții instituțiilor independente de presă. Jurnaliștii nu-și pot exercita în mod nestingherit meseria în Republica Moldova, iar deseori pentru activitatea lor sunt criticați de autorități, a declarat pentru Media-azi.md directoarea „Ziarului de Gardă” (ZdG), Alina Radu.
 
„Sunt multe întrebări referitoare la libertatea de a ne face munca, accesul la informație, dar și cazuri de atacuri asupra presei, cazuri de hărțuire prin instanțe, hărțuire pe internet. „ZdG” a fost și „eroul” unor atacuri furibunde din partea premierului Pavel Filip, iar, recent, și din partea președintelui Parlamentului Andrian Candu, pentru investigațiile pe care le face. În schimb, autoritățile nu reacționează la investigațiile noastre și ale altor instituții de presă cu acțiuni care să conducă la pedepsirea actelor de corupție”, a afirmat directoarea ZdG pentru Media-azi.md.
 
Potrivit jurnalistei, situația presei independente s-a înrăutățit în ultimii ani. „Accesul la informație a devenit foarte complicat, ni se resping solicitările de informație, ni se impune să scriem sute de scrisori, costurile pentru acces la informație au crescut enorm – bazele de date sunt cu plată și s-au scumpit foarte mult, a crescut numărul atacurilor asupra instituțiilor media, accesul la informație este tot mai limitat, costul de difuzare a presei este mare. Jurnalismul controlat politic o duce bine-mersi, iar jurnalismul liber nu are acces nici la publicitate, nici la alte posibilități de finanțare”, constată Alina Radu.
 
Și jurnaliștii din presa locală se plâng de condiții inadecvate în care activează. În opinia redactorului-șef al săptămânalului „Gazeta de Sud” din Cimișlia, Ion Ciumeică, „presa independentă ar trebui să simtă sprijinul statului, la fel ca în țările civilizate, pentru că aceasta este o sursă foarte importantă a dezvoltării democratice a unui stat”. O problemă cu care se confruntă publicația pe care o conduce și care persistă ani la rând este accesul la informație. „Noi am monitorizat achizițiile publice efectuate de primăria Cimișlia și Consiliul raional și au fost cazuri când ni s-a îngrădit accesul la informație”, afirmă Ion Ciumeică.
 
Jurnalistul de la „Observatorul de Nord” din Soroca, Vadim Șterbate, susține că și el s-a confruntat cu cazuri când a solicitat informații de la instituții centrale, pe care nu le-a primit.
 
„Jurnaliștilor trebuie să li se permită întotdeauna să-și facă treaba liber”, a declarat în discursul său Federica Mogherini în cadrul dezbaterilor privind situația politică din Republica Moldova în urma invalidării alegerilor noi din capitala țării. Oficialul european a adăugat că Uniunea Europeană își va fortifica eforturile pentru dezvoltarea presei libere în Republica Moldova precum și în celelalte state ale Parteneriatului Estic.