Eşti aici

Parlamentul European, îngrijorat de cerințele noului Cod al audiovizualului privind conținutul autohton obligatoriu

06 Iulie 2018
1202 afişări
Rezoluția adoptată joi, 5 iulie, de Parlamentul European privind situația politică din Republica Moldova le cere autorităților moldovene să adopte noul Cod în mod transparent și în urma consultărilor cu societatea civilă și media independentă.  În același timp, Parlamentul European „își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că mass-media independentă, locală și de opoziție din Moldova, care, printre altele, nu dispune de resurse suficiente, va putea să implementeze cerințele noului Cod privind conținutul autohton obligatoriu”.
 
Reamintim că anterior mai mulți radiodifuzori s-au arătat nemulțumiți de volumul obligatoriu de 8 ore de produs autohton, prevăzut de noul cod, pe care îl consideră prea mare. Într-o scrisoare adresată  Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, subsemnată și de posturile Pro TV Chișinău, TV 8 și Jurnal TV, se subliniază, printre altele: „Cota de 8 ore nu a fost introdusă accidental în noua lege. Este o decizie deliberată, prin care se intenționează eliminarea de pe piață a stațiilor TV independente”.
 
Președintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Vladimir Hotineanu, unul dintre deputații care au înregistrat în Parlament proiectul noului Cod, susține însă că în prezent este pregătit cadrul legislativ conex care va permite dezvoltarea produsului autohton la televiziune. „Cu referire la termenul de 8 ore, există un proiect de lege despre finanțarea producției cinema și TV. Va fi creat un comitet la care posturile TV vor depune proiecte ca să primească finanțări pentru pregătirea produsului autohton.  Sperăm ca spre sfârșitul sesiunii actuale acest proiect să fie adoptat în lectură finală. Sunt încă cinci legi conexe la acest Cod, inclusiv Legea publicității”, a declarat pentru Media-azi.md Vladimir Hotineanu.
 
Producătoarea TV8, Natalia Morari, nu are însă încredere în promisiunile autorităților. În opinia sa, scopul acestora este să împovăreze posturile TV independente cu cheltuieli și volum mare de muncă și, în același timp, să reducă accesul acestora pe piața de publicitate. „Este adevărat că trebuie făcut totul ca piața media locală să se dezvolte; ca noi, cei care producem emisiuni locale, să concurăm cu emisiuni locale, dar nu cu cele produse pe piețele din România, Rusia sau Ucraina. Doar că nu se poate vopsi fața unei clădiri al cărei fundament vrei să-l distrugi. Îmbunătățirea situației media trebuie să aibă o abordare sistemică, întâi de toate, prin asigurarea independenței Consiliului Coordonator al Audiovizualului și Consiliului Concurenței. Acest Cod este unul necesar, doar că eu mă tem că problema cea mare nu va fi rezolvată”, a comentat Natalia Morari pentru Media-azi.md.
 
Proiectul Codului serviciilor media audiovizuale a fost aprobat în prima lectură de Parlament la 20 aprilie, iar apoi instituții internaționale precum OSCE, Consiliul Europei și Freedom House au venit cu expertizele lor și cu recomandări privind îmbunătățirea proiectului de lege. Anterior conducerea Parlamentului a declarat că intenționează să adopte Codul în lectura a doua în sesiunea curentă, care se încheie la sfârșitul acestei luni.