Eşti aici

CCA a atenționat patru posturi de televiziune pentru difuzarea unui reportaj care poate afecta un minor

13 Iulie 2018
1092 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului a atenționat, în ședința sa de vineri, 13 iulie, posturile de televiziune Publika, Prime, Canal 2 și Canal 3 pentru încălcarea unor prevederi ale Legii cu privire la protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației, dar și a unor recomandări ale CCA în acest sens. Este vorba despre un reportaj difuzat de cele patru posturi în luna februarie, referitor la cazul unei minore dintr-o localitate din raionul Drochia.
 
Sesizarea a fost transmisă de Consiliul Național pentru Protecția Datelor cu caracter Personal, care, la rândul său, a fost sesizat de avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului.
 
CCA a monitorizat reportajele și a stabilit că au fost comise încălcări ale legislației.

General Media Grup Corp, fondatoarea Publika TV și Prime, consideră însă că jurnaliștii au procedat corect. „Subiectele la care se face trimitere au fost tratate în manieră corectă și echilibrată, care avea drept scop apărarea drepturilor minorilor. Subiectul a fost realizat în spiritul apărării drepturilor copilului”, se arată într-un răspuns al companiei oferit CCA.
 
 „Aceste cazuri trebuie să fie mediatizate foarte atent - să ne gândim cum se simte acel copil, când vede un reportaj despre el. Faptul că ați prezentat pe tatăl copilului face să fie ușor de identificat despre cine este vorba. Există soluții ca noi să nu admitem ca cineva să poată identifica această persoană”, a declarat însă membra CCA, Olga Guțuțui.
 
Președintele instituției, Dragoș Vicol consideră că posturile au prezentat subiectul respectiv fără rea intenție și a propus atenționarea celor patru posturi. Totodată, el a făcut apel către jurnaliștii să evite să facă senzație din asemenea materiale. „Mai ales când e vorba de pedofilie sau abuz sexual, să fiți mai rezervați”, a îndemnat el.
 
În aceeași ședință, CCA a amendat cu 40.000 de lei studioul Spice-Media SRL din satul Susleni, raionul Orhei pentru retransmiterea postului de televiziune „Zvezda” care difuzează emisiuni cu caracter militar.
 
Dragoș Vicol a anunțat în acest context că CCA va verifica din nou în ce măsură radiodifuzorii respectă normele respective. „Legea trebuie respectată. În viitorul apropiat vor fi controale repetate și, dacă se va depista că situația nu a fost remediată, va trebui să aplicăm amenda graduală”.

 
CCA a aprobat și raportul de activitate pentru trimestrul II al anului curent, perioadă în care membrii regulatorului s-au întrunit în 11 ședințe și au adoptat 79 de decizii.