Eşti aici

Radio Orhei, în litigiu cu CCA după ce denumirea postului a fost „clonată”

04 Iulie 2018
1836 de afişări
Radio Orhei a acționat în instanța de judecată Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) după ce, în aprilie, autoritatea a eliberat licență de emisie pentru un post de radio cu o denumire similară - Radio Orhei FM. „Prima ședință de judecată, cea preliminară, a fost întreruptă, inclusiv pentru că CCA trebuie să pregătească referința. Va continua pe 17 septembrie. Totodată, separat, am depus o plângere și la Consiliul Concurenței. Așteptăm și răspunsul acestei instituții, întrucât avem un caz de concurență neloială”, ne-a explicat avocatul Vitalie Zamă, contractat de Centrul pentru Jurnalism Independent să reprezinte Radio Orhei în acest caz.
 
Între timp, Radio Orhei FM, post care a obținut licența recent, s-a lansat oficial pe piața media. „Curios este că s-a lansat odată cu deschiderea parcului de distracții OrheiLand (inaugurat de primarul orașului Orhei, Ilan Șor – n.r.) Acest post de radio este partener media în proiectele Primăriei Orhei. Acum se developează ceea ce presupuneam de la bun început, nu au mai rămas îndoieli că s-a dorit să se creeze confuzie în rândurile radioascultătorilor”, a comentat Tatiana Djamanov, fondatoarea și administratoarea Radio Orhei.

La începutul lunii mai, CCA a respins cererea prealabilă depusă în acest caz, reprezentanții instituției explicând că nu există anumite cerințe specifice legale privind refuzarea utilizării unei denumiri de către radiodifuzor.

În acea cerere, administrația Radio Orhei a solicitat revocarea sau modificarea deciziei Consiliului din 5 aprilie 2018 privind eliberarea licenței de emisie postului Radio Orhei FM, pe motiv că autoritatea audiovizuală nu a ținut cont de faptul că Radio Orhei activează de 12 ani cu denumirea deja bine cunoscută și nici de prevederile legislației cu privire la proprietatea intelectuală și normele concurențiale, „creând premise pentru confuzia consumatorilor de programe și concurență neloială”.

Reamintim că Centrul pentru Jurnalism Independent oferă gratuit consultații juridice jurnaliștilor și organizațiilor de media. De asemenea, în anumite cazuri, CJI poate oferi și reprezentare gratuită în instanțele de judecată, în cauzele în care sunt disputate drepturile mass-mediei.