TROLLES permite identificarea și izolarea surselor care au ca scop să manipuleze și să dezinformeze. Pe noua platformă trolless.com utilizatorii vor putea afla informații concrete despre profilele identificate ca troli: de la cine au furat identitatea, ce postări și comentarii au făcut pe internet, unde au dat like etc.
Victor Spînu, coautorul aplicației TROLLESS, crede că în acest mod vom putea obține mai multe informații despre trolii care activează în spațiul nostru virtual. „Platforma este un pas înainte în dezvoltarea proiectului (TROLLESS – n.n.) și oferă un mediu transparent și echidistant de analiză a profilelor marcate de aplicație ca troli”, a precizat Victor Spînu pentru Media-azi.md.
Deocamdată nu cunoaștem, din punct de vedere statistic, câți troli sunt activi în spațiul internetului moldovenesc, deoarece, potrivit lui Victor Spînu, „multe profile se activizează doar în anumite perioade, cum ar fi campaniile electorale, iar altele sunt active permanent”.
Totodată, Spînu este de părere că fenomenul trollingului ia amploare și că trolii rămân în continuare periculoși, întrucât pot transmite mesaje și idei false, propagandă fără să poată fi pedepsiți. „Uneori nici nu este posibil să stabilim cine stă în spatele lor”, a precizat Spînu.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent, Internews Moldova și USAID în cadrul programului Media-M.