Eşti aici

Probleme în mediile online regionale: Este greu să „găsești oameni care ar putea scrie materiale de calitate”

17 August 2018
1014 afişări
Lipsa resurselor financiare și criza de cadre constituie principalele probleme ale presei regionale online, semnalate de participanții la o masă rotundă, organizată vineri, 17 august, de către Asociația Presei Independente, care a susținut cinci start-upuri media pe parcursul unui an. Reprezentanți acestor instituții - Buzz.md (Drochia), Reper.md (Bălți), Ialovnews.md (Ialoveni), Feedback.md (Basarabeasca) și Nokta.md (Comrat) s-au întâlnit pentru a discuta despre provocările și perspectivele acestui gen de presă și cum pot fi depășite acestea pe viitor.

Mihail Sirkeli, coordonatorul proiectului Nokta.md din autonomia găgăuză, susține că s-a ciocnit de problema cooptării unor cadre profesioniste din domeniul media. „Chiar dacă Comratul, așa ca Bălțul, este un centru intelectual unde activează și o universitate, este foarte greu să găsești oameni, care ar putea scrie materiale jurnalistice de calitate”, a menționat Sirkeli.

Acesta afirmă că reporteri tineri evită să abordeze subiecte politice și nu toți jurnaliști pot rezista atacurilor din partea trolilor, atunci când îi vizează pe anumiți demnitari în materialele lor. „Trebuie să ai rezistență psihologică la critică”, a subliniat Sirkeli, care a adăugat că autonomia găgăuză nu duce lipsă de medii online, doar că acestea sunt create de către reprezentanții autorităților sau de către oamenii de afaceri și nu au scopul de a informa, dar de a influența procesele locale. Din păcate, a constatat jurnalistul de la Comrat, lipsește transparența privind finanțarea site-urilor respective și nu sunt cunoscuți proprietarii beneficiari.

Fondatoarea portalului Reper.md, Iana Cornilov, a menționat de asemenea la capitolul probleme lipsa resurselor umane, deoarece „mulți tineri își doresc o carieră departe de Bălți, departe de Moldova și este foarte greu să îi motivezi să participe în proiectele locale”. Jurnalista s-a plâns și pe atitudinea autorităților locale față, amintind că un reporter de la Reper.md a fost agresat de către un consilier municipal din Bălți.

Un alt participant la masa rotundă, jurnalistul Veaceslav Aftene, fondatorul portalului de știri Ialovnews.md, consideră că o metodă de a câștiga resurse financiare pentru instituțiile media regionale online ar putea fi amplasarea publicității unor agenți economici din localitate, la un preț redus, dar în număr mare. „Din comunicare mea cu agenții economici locali știu că ei nu au cum să ajungă la televiziunile naționale și site-urile noastre ar fi pentru ei o oportunitate. De când am început să-i promovez și pe site, și pe grupul Facebook, agenții economici singuri mă caută”, a subliniat Aftene. Precizăm că, inițial, Veaceslav Aftene a creat un grup pe Facebook, care în prezent numără circa 10.000 de persoane, și doar recent a fondat site-ul.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a menționat că dezvoltarea presei regionale este foarte importantă, mai ales în contextul apropiatelor alegeri parlamentare care se vor desfășura după sistemul mixt. El a atras atenția asupra faptului că până în prezent există regiuni în Moldova care nu au acoperire media locală și că acest gol trebuie acoperit cu presa de calitate, care va furniza informații echidistante.

Cele cinci start-upuri media online regionale au fost lansate și/sau au primit asistență în cadrul unui proiect implementat de API, cu suportul Guvernului Marii Britanii. Pe parcursul anului, redacțiile au fost instruite și asistate de mentori care le-au fost alături, începând de la crearea conceptului site-urilor, până la elaborarea strategiilor de dezvoltare a acestora.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif