Eşti aici

Cine îi apără pe jurnaliști? Expert media cere prim-ministrului Filip să dispună o investigație privind comportamentul Poliției în raport cu jurnaliștii în cadrul evenimentelor din 26 și 27 august

28 August 2018
2024 de afişări
Bodyguarzii primarului de la Orhei, Ilan Șor, și ai vicepreședintei partidului Șor, Marina Tauber, au agresat mai mulți reporteri, pe 26 august, îmbrâncindu-i și împiedicându-i să adreseze întrebări. Iar când aceștia au solicitat ajutorul Poliției, reprezentanții ordinii publice i-au sfătuit să se adreseze... la serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne. Mai mult, angajații de la Poliție au restricționat accesul jurnaliștilor la evenimentele dedicate Zilei Independenței sub pretextul că nu ar deține legitimații speciale. Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), consideră că, în această situație, jurnaliștii „au ajuns drept carne de tun al gărzilor de corp”, iar Poliția nu a făcut nimic pentru a-i proteja. Expertul media solicită public prim-ministrului Pavel Filip să dispună o investigație amplă cu privire la acțiunile și inacțiunile polițiștilor în raport cu jurnaliștii în aceste două zile.

Îmbrânciți și loviți

După încheierea protestului din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) organizat de către Partidul Șor, reporterul Europei Libere Nicu Gușan a încercat să afle de la primarul de la Orhei, Ilan Șor, dacă a avut autorizație pentru această manifestație, dar a fost împiedicat de garda de corp. Între timp a intervenit în discuții și vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, dar agenții de pază nu i-au permis să obțină răspunsul nici de la ea, iar un bodyguard l-a lovit cu cotul în burtă. „Am simțit un cot în burtă, când s-a apropiat de mine și a încercat cu corpul să se bage între mine și Tauber. Eu țineam microfonul peste umărul lui și m-a lovit cu cotul”, a povestit Nicu Gușan pentru Media-azi.md

Jurnalistul i-a chemat pe polițiști să documenteze cazul, însă nimeni din oamenii legii nu s-au apropiat de el. Nicu Gușan susține că a văzut un polițist în preajmă, care nu a reacționat nicicum la strigătele lui. Atunci când i-a întrebat de ce nu i-au venit în ajutor, un reprezentat al Poliției i-a recomandat să se adreseze la serviciul de presă al MAI...

În aceeași zi, o altă jurnalista de la Radio Europa Liberă, Tatiana Ețco, la fel, a fost agresată, de data aceasta de către simpatizanții lui Ilan Șor, pe care îi filma în timp ce împărțeau porțiile cu hrișcă și conserve direct în PMAN.

Lipsă totală de deschidere

Potrivit jurnalistei de la TV 8 Natalia Morari, ea a încercat să ajungă printre susținătorii primarului de la Orhei, în timpul protestului organizat de Partidul Șor, dar nu a reușit să treacă de cordonul polițiștilor. „Am fost prezentă la aproape toate protestele din ultimii ani, dar e pentru prima dată când am văzut o atitudine atât de neprietenoasă din partea polițiștilor. Am simțit o lipsă totală de deschidere și de colaborare cu jurnaliștii din partea poliției”, a afirmat Natalia Morari.

Mariana Rață, de la același post de televiziune, nu a fost lăsată de către polițiști să facă fotografii pe stradă între Palatul Național și Guvern, de Ziua Independenței. Forțele de ordine i-au cerut să se legitimeze ca să poată trece după gardurile mobile și după ce i-au văzut legitimația de la TV8 i-au spus că îi pot oferi accesul doar după ce va prezenta o altă legitimație sau acreditare de „culoare albastră”. „Legislația nu prevede că trebuie să ai legitimație albastră ca să treci pe drumuri publice. Dar întrebarea principală pe care o am eu este către Guvern: cine, în baza la ce criterii, pentru ce a eliberat niște legitimații separate pentru acces la evenimentele publice? Nu e vorba de un summit, de niște acțiuni unde urmau să participe oficiali străini, ci de unul public. Deci, cine a stabilit că noi trebuie să avem legitimații speciale?” se întreabă Mariana Rață.

Jurnaliștii de la Newsmaker, la fel, au menționat că nu au reușit să intre cu legitimația obișnuită în Palatul Național, la concertul dedicat Zilei Independenței. Polițiștii le-au cerut să prezinte permis special de la Întreprinderea de Stat Moldova-Concert.

Jurnaliștii, carne de tun?

Directorul executiv al API, Petru Macovei, se arată indignat de faptul că Inspectoratul General de Poliție și reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne nu au luat măsuri pentru a proteja jurnaliștii. „Or jurnaliștii au fost țintele atacurilor din partea gărzilor de corp. Polițiștii au văzut lucrul acesta. În unele cazuri jurnaliștii au apelat la Poliție, iar Poliția nu a făcut nimic. Cu toate că există obligația, dreptul constituțional al jurnaliștilor de a-și exercita profesia (…) Dar jurnaliștii, de fapt, au fost în situația aceasta carne de tun, Poliția a văzut lucrul acesta, a stat în expectativă, după care ministrul Jizdan afirmă că „totul a fost conform legii”. Dimpotrivă, Poliția a abuzat prin inacțiunea ei, cu toate că a fost martoră la asta și a avut obligația să intervină. Nu a făcut nimic și asta de fapt dezonorează Poliția din Moldova”, a afirmat Petru Macovei.

De asemenea, directorul executiv API este nedumerit cu privire la discriminarea jurnaliștilor, cărora li s-au solicitat permise speciale pentru a avea acces la evenimentele publice. „Este o situație care trebuie să devină obiectul unei investigații foarte serioase pentru că am impresia că Poliția din Moldova în loc să apere jurnaliștii care s-au aflat acolo în exercițiul misiunii - nici chiar ca protestatari, ci în exercițiul misiunii -, a îngrădit, de fapt, accesul în spațiile publice la evenimente de interes public, or, acesta este un abuz. Eu solicit prim-ministrului să dispună o investigație pentru a vedea cum Poliția din Republica Moldova s-a manifestat, în speță în raport cu jurnaliștii care s-au aflat în PMAN pe 26 și 27 august”, a declarat Petru Macovei pentru Media-azi.md.

Menționăm că ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a declarat anterior că toate acțiunile polițiștilor în aceste două zile au fost în conformitate cu legislația. Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI a propus cetățenilor „care sunt nemulțumiți de pe urma acțiunilor forțelor de ordine, în timpul protestelor, să depună o plângere către cel mai apropiat Inspectorat de Poliție sau în adresa SPIA sau să contacteze numărul scurt 1520”.

ONG-urile de media au difuzat o declarație marți, 28 august, în care au condamnat abuzurile persoanelor care au împiedicat jurnaliștii de la mai multe instituții de presă să reflecte evenimentele care s-au desfășurat în PMAN în zilele de 26 și 27 august, legate de proteste și consemnarea a 27 de ani de independență a Republicii Moldova.

Semnatarii declarației au cerut Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea acestor cazuri, iar conducerii Ministerului Afacerilor Interne să desfășoare o investigație proprie pentru a trage la răspundere persoanele vinovate de încălcarea drepturilor legitime ale jurnaliștilor.