Eşti aici

„Telenovela” de la Comrat. Curtea Supremă de Justiție a pus punct în cazul demiterii membrilor Consiliului de Observatori al GRT

13 Septembrie 2018
1268 de afişări
Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză Adunării Populare de la Comrat, miercuri, 12 septembrie, legalizând astfel noua componență a Consiliului de Observatori (CO) al GRT. În acest fel, a fost pus punct în scandalul dintre fosta componență a Consiliului de Observatori și Adunarea Populară, care continuă încă de anul trecut.

Reamintim că pe 21 decembrie 2017 Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a  demis întreaga componență a CO, pe motiv că ar fi depistat mai multe nereguli în administrarea companiei. La rândul lor, membrii CO s-au adresat în instanță, dar cererea lor de a anula decizia APG  a fost respinsă, ca fiind neîntemeiată.

A urmat apoi plângerea într-o altă instanță - Curtea de Apel din Comrat – care a dat câștig de cauză foștilor membri ai CO și a anulat deciziile APG.

De această dată, decizia instanței de apel nu a convenit deputaților din APG, care au declarat recurs la Curtea Supremă de Justiție. Ei au argumentat că au acționat în conformitate cu Legea audiovizualului din UTA Găgăuzia, care stipulează că membrii CO sunt numiți și eliberați din funcție de către Adunarea Populară.

Prin hotărârea sa din 12 septembrie 2018, Curtea Supremă de Justiție a casat integral decizia din 28 iunie 2018 a Curții de Apel Comrat și a lăsat în vigoare decizia APG cu privire la desființarea componenței vechi a CO și numirea noilor membri.

Directorul executiv al ONG-ului de la Comrat, Piligrim-Demo, Mihail Sirkeli, comenta pentru Media-azi.md că în esență conflictul de la GRT ar avea legătură cu luptele politice interne de preluare a controlului mediatic în regiune. Sirkeli critica și prevederile actualei Legi a audiovizualului din Găgăuzia, care permite deputaților să-i elibereze din funcție pe membrii CO.

Într-un comentariu pentru revista Mass-Media din Moldova, directorul executiv al Asociației Presei Electronice (APEL) Ion Bunduchi, la fel, menționa că GRT continuă să fie influențat politic, iar modificările legislative au condus la multiple demisii ale administrației din ultimii ani care s-au produs cu scandal public.

Decizia Curții Supreme de Justiție este irevocabilă.