Eşti aici

Exclusiv Media, firma fondatoare a postului NTV Moldova, de doi ani sub lupa procurorilor: oamenii legii așteaptă documente din Elveția

01 Octombrie 2018
2433 de afişări
Exclusiv Media SRL, firma fondată de deputatul PSRM Corneliu Furculiță, cea care deține postul de televiziune NTV și ziarul „Argumentî i Faktî”, este sub lupa procurorilor anticorupție din iulie 2016. Compania, vizată anterior într-o anchetă a RISE Moldova, figurează într-o cauză penală privind spălarea de bani în proporții deosebit de mari. Dosarul se află la etapa urmăririi penale de mai bine de doi ani, procurorii expediind între timp cereri de comisii rogatorii în Elveția.

Potrivit unui răspuns al Procuraturii Anticorupție (PA), adresat portalului Media-azi.md, oamenii legii întreprind în prezent măsuri de investigație în vederea cercetării sub toate aspectele a circumstanțelor cauzei. „Cauza penală menționată se află la etapa urmăririi penale, au fost expediate cereri de comisii rogatorii (...) Pentru a nu prejudicia desfășurarea anchetei, alte informații la această etapă nu vă putem oferi”, se mai arată în același răspuns.

Nici angajații Centrului Național Anticorupție (CNA) nu au oferit detalii noi, făcând trimitere la confidențialitatea urmăririi penale, respectarea prezumției de nevinovăție şi buna desfășurare a anchetei.

După o solicitare repetată, Procuratura Anticorupție a oferit câteva  informații suplimentare. „Au fost expediate comisii rogatorii către organele abilitate din Elveția, în vederea obținerii informațiilor privind tranzacțiile efectuate de către companiile înregistrate în țara respectivă, care au tangență pe acest caz. Pentru soluționarea cererii PA, autoritățile elvețiene au solicitat documente suplimentare, pe care le-am expediat. La moment, suntem în așteptarea răspunsurilor la cererile efectuate peste hotare”, a precizat purtătoarea de cuvânt a instituției, Anastasia Mihălceanu.

Ce spun reprezentații Exclusiv Media

Fondatorul companiei Exclusiv Media, cu o cotă de 100%, este deputatul Corneliu Furculiță, din Partidul Socialiștilor din Moldova, iar administrator Petru Burduja. Prin intermediul acestei companii, Corneliu Furculiță deține postul de televiziune NTV Moldova și ziarul „Argumentî i Faktî”.

Contactat de Media-azi.md, Corneliu Furculiță ne-a răspuns că toate întrebările în acest sens trebuie să le adresăm serviciului de presă al PSRM. La rândul său, Petru Burduja a refuzat să ne dea informații la telefon. Serviciul de presă al PSRM a spus că va reveni cu detalii.

„Banii din Bahamas”

Despre o tranzacție prin zone offshore, cu implicarea Exclusiv Media, RISE Moldova a scris încă în septembrie 2016. Potrivit investigației, prin această firmă a fost transferată o sumă de peste 30 de milioane de lei. Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale (30 octombrie 2016). Transferul a venit printr-o companie offshore conectată la Federația Rusă, fiind creată în unul dintre paradisurile fiscale – Bahamas.

Ulterior, jurnaliștii au fost acționați în instanța de judecată atât de PSRM, cât și de către compania fondată de Corneliu Furculiță.

Exclusiv Media vs RISE Moldova

După apariția anchetei despre banii din Bahamas, Corneliu Furculiță a declarat că toate tranzacțiile companiilor vizate în articol au avut loc în conformitate cu legislația națională și internațională. Acesta a adăugat că CNA a solicitat toate documentele referitoare la această tranzacție și le-a primit spre verificare. „Sunt tranzacții destinate exclusiv activităților de antreprenoriat”, a scris Furculiță pe pagina sa de Facebook, pe 28 septembrie 2016.

Pe 4 noiembrie 2016, reprezentanții PSRM și Exclusiv Media au acționat RISE Moldova în judecată, invocând defăimarea și solicitând să fie publicate dezmințiri.

Pe 22 februarie 2017, Judecătoria comercială de circumscripție a admis parțial acțiunea înaintată de Exclusiv Media față de RISE Moldova și autorul investigației.

La data de 2 martie 2017, RISE Moldova a contestat cu apel hotărârea primei instanţe, solicitând casarea acesteia și respingerea cererii de chemare în judecată.

Magistrații de la Curtea de Apel au casat, pe 31 mai 2018, hotărârea primei instanțe, cu restituirea dosarului la rejudecare în Judecătoria Chișinău. Colegiul Civil de la Curtea de Apel a constatat că Exclusiv Media în mod eronat a depus acțiunea în Judecătoria Comercială de Circumscripții în cauza cu privire la defăimare, or aceasta trebuia să fie examinată de o instanță de fond comun, astfel a fost încălcat principiul competenței.

Avocatul Vitalie Zama, cel care apară interesele RISE Moldova, a precizat că rejudecarea cazului va avea loc pe 20 noiembrie 2018.  

În celălalt proces, pe 21  decembrie 2017, Judecătoria Chişinău, sediul Centru, a admis parțial cererea de chemare în judecată a PSRM-ului, fiind respinsă, ca neîntemeiată, pretenția cu privire la repararea prejudiciului moral,  și a obligat RISE Moldova să publice o dezmințire. Jurnaliștii au contestat la Curtea de Apel hotărârea emisă în favoarea PSRM, iar pe 18 aprilie 2018 magistrații au respins apelul. Ulterior, și CSJ a respins recursul RISE Moldova.