Eşti aici

ONG-urile de media condamnă abuzurile față de jurnaliști la mitingul PDM

22 Octombrie 2018
1293 de afişări

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă împiedicarea intenționată a activității jurnaliștilor de la mai multe instituții de presă în reflectarea mitingului Partidului Democrat (PDM), organizat duminică, 21 octombrie, în capitală.

Astfel, jurnalista de la portalul www.agora.md s-a apropiat de premierul Pavel Filip, președintele Parlamentului Adrian Candu, și Vlad Plahotniuc, președintele PDM, pentru a le adresa câteva întrebări referitor la miting. Sub ochii demnitarilor și ai liderului formațiunii, care și-au afișat zâmbetele, jurnalista a fost „trasă la o parte” de către directorul interimar al Serviciului Pază și Protecție de Stat, Anatolie Golea, și de alți ofițeri de securitate, printre care și unii din echipa PD, care au împiedicat-o să adreseze întrebări și au îndepărtat-o nejustificat, afirmând doar că acestea sunt „măsuri necesare de securitate”.

La același eveniment, jurnalista de la Ziarul de Gardă Viorica Tataru și jurnalistul de la Radio Europa Liberă Ștefan Grigoriță au fost agresați de către carabinieri, care nu le-au permis să filmeze, i-au bruscat și i-au alungat din acea zonă. În urma contactului cu unul din reprezentanții trupelor de carabinieri, Viorica Tataru a rămas fără legitimația de presă, iar lui Ștefan Grigoriță i-a fost lovit telefonul, care în urma loviturii a căzut jos. Astfel, considerăm că prin aceste gesturi de agresiune nemotivată, jurnaliștilor le-au fost puse piedici în exercitarea meseriei lor.

Subliniem că legea prevede pedeapsă penală pentru împiedicarea în mod intenționat a activității mass-media. Jurnaliștii au dreptul să participe la manifestații publice, să filmeze, să fotografieze, să obțină și să difuzeze informații. La fel, și cetățenii au dreptul de a primi informații prin intermediul mass-media. ONG-urile de media consideră inacceptabil un asemenea comportament arbitrar al reprezentanților organelor de drept, precum și a trupelor de carabinieri, față de jurnaliști și reamintesc că reportajul pe teren este o parte indispensabilă a muncii oricărui reporter.

Solicităm Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea acestor cazuri de abuz și să tragă la răspundere persoanele care au încălcat legea și au îngrădit drepturile jurnaliștilor.

Facem apel către partidele politice să nu se eschiveze de la datoria de a respecta drepturile reprezentanților mass-media la evenimentele pe care le organizează.

Ne adresăm către Prim-ministrul Pavel Filip ca să se autosesizeze în acest caz și să explice public cum vede Guvernul aceste situații de intimidare și agresare a jurnaliștilor. De asemenea, solicităm șefului partidului de guvernământ să ofere explicații publice în legătură cu comportamentul agresiv al organelor de drept la evenimentele organizate de formațiunea pe care o conduce.

Libertatea presei este unul dintre pilonii statului de drept și o garanție a proceselor și instituțiilor democratice. Asemenea abuzuri și restricții la adresa jurnaliștilor care își fac meseria este în contradicție cu legislația națională și internațională referitor la libertatea presei. Or, conform legislației Republicii Moldova, statul garantează apărarea onoarei și demnității jurnalistului și îi ocrotește sănătatea și bunurile.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul ”Acces-Info”
RISE Moldova