Eşti aici

Poliția s-a autosesizat în cazul de filare a jurnaliștilor de la RISE Moldova. Jurnalista Natalia Morari face, la rândul ei, destăinuiri alarmante: „Acest om spune că ei au fost la mama mea acasă...”

01 Noiembrie 2018
2077 de afişări
După ce RISE Moldova a publicat, pe 31 octombrie, un articol în care se afirma că jurnalista Liuba Șevciuc a fost urmărită de un „provocator de meserie”, jurnalista Natalia Morari, de la TV8, a scris pe o rețea de socializare că nu se simte in siguranță, deoarece „acest om spune că ei - cei de la Departamentul Operațiuni Speciale al MAI - ar fi fost și la mama mea acasă”.

RISE Moldova a scris că urmărirea reporterilor ar fi început a doua zi după ce a fost publicată investigația „Paradisul oligarhului”, despre vilele din străinătate ale președintelui Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc. Poliția a anunțat, după apariția în presă a articolului RISE Moldova, că a inițiat o anchetă pentru a verifica aceste informații.

Informația despre urmărirea reporterului a fost oferită jurnaliștilor RISE Moldova de către o persoană, care s-a prezentat drept Veaceslav Galoi și a afirmat că ar fi fost implicat în acțiunea de filaj.

Anterior presa a scris că acesta a fost implicat în mai multe provocări și situații care s-au soldat cu rețineri ale unor persoane cu funcții publice sau a unor oameni de afaceri.

În cadrul discuțiilor cu jurnaliștii de la RISE Moldova, Veaceslav Galoi s-a prezentat drept agent sub acoperire al Centrului Național Anticorupție (CNA), afirmând că lucrează și pentru alte structuri de forță. Acesta susține că Gheorghe Cavcaliuc, șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției ar fi dat ordine ca jurnaliștii să fie urmăriți. Acesta a declarat jurnaliștilor că deține și alte informații, dar pe care le va furniza doar dacă va semna un acord de colaborare secret cu ei.

Jurnalista RISE Moldova Liuba Șevciuc crede că în spatele acestei persoane există un comanditar, deranjat de articolele lor. „Până la urmă nu i-am înțeles scopul final, dar cu siguranță a venit să ne transmită un mesaj clar. Presupun că a vrut să ne intimideze și nu doar pe mine, dar și pe ceilalți colegi”, a afirmat Liuba Șevciuc în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8 din 31 octombrie.

Joi, 1 noiembrie, după difuzarea în ajun a emisiunii, jurnalista Natalia Morari a făcut, la rândul ei, destăinuiri alarmante pe pagina personală de Facebook: ”Ieri Rise Moldova a publicat materialul despre cum jurnalista lor, Liuba Șevciuc, a fost filată. Iată și continuarea subiectului, dar deja legat de mine. Fac această discuție cu Liuba Sevciuc publică deoarece colegii de la RISE Moldova mi-au permis s-o fac, citându-i pe ei. Pe lângă faptul că pe strada Serghei Lazo (chiar alături) se afla cândva apartamentul pe care îl închiriam și în care eu am fost filmată cu camera ascunsă (iar mai târziu șantajată cu acel sex-tape), pe mine mă sperie altceva. Acest om spune că ei - cei de la Departamentul Operațiuni Speciale din cadrul MAI-lui - au fost la mama mea acasă. ACASĂ. LA MAMA MEA. Pensionara de 69 de ani. Eu nu știu în ce organe de drept pot să mă adresez acum, dacă tot ele mă urmăresc. Dar pentru prima dată mă simt atât de nesigură în ceea ce mi se poate întâmpla”, a scris Natalia Morari.

Precizăm că, după apariția articolului RISE Moldova, reprezentanții CNA au negat că în structurile lor ar activa un asemenea agent sub acoperire, iar Gheorghe Cavcaliuc, șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, prin intermediul Serviciului de Presă a respins informațiile precum că ar fi dat ordine ca un jurnalist să fie urmărit.

Anterior, numele lui Veaceslav Galoi a figurat și în scandalul despre oferirea donațiilor de la compania „Dufremol” formațiunii Partidul Acțiunea și Solidaritate. Până în prezent, acesta nu a oferit explicații publice pe marginea faptelor în care ar fi fost implicat.

Sursă foto: captură Rise Moldova