Eşti aici

Regulamentul Parlamentului, înlocuit de Codul regulilor și procedurilor parlamentare. Deputații vor să fie tratați „fără discriminare” de către jurnaliști

22 Noiembrie 2018
1089 de afişări
Cu câteva săptămâni înainte de încetarea mandatului, deputații au decis să înlocuiască Regulamentul Parlamentului cu un nou Cod al regulilor și procedurilor parlamentare. Proiectul documentului, care include și câteva reguli pentru reprezentanții mass-media, a fost aprobat în primă lectură de 52 de deputați, în cadrul ședinței de joi, 22 noiembrie.

Între altele, proiectul prevede: „Instituțiile mass-media tratează fără discriminare fracțiunile, grupurile de deputați sau deputați independenți din majoritatea parlamentară și cele din opoziția parlamentară, oferindu-le condiții egale pentru a-și prezenta în mod liber opiniile sale”.

La fel, un alt aliniat stipulează că reprezentanții mass-media vor difuza declarațiile publice ale deputaților „cu respectarea principiilor echilibrului social-politic”.

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu, unul dintre autori, care a prezentat documentul în Parlament, a explicat pentru Media-azi.md că normele ce privesc mass-media sunt cu titlu de recomandare și se regăsesc și în Codul audiovizualului în vigoare. 

La întrebarea ce au avut în vedere autorii prin „tratarea fără discriminare” a deputaților în mass-media, Sîrbu a precizat că s-a urmărit prezentarea echitabilă a opiniilor expuse de deputații din diferite fracțiuni. „Ceea ce nu înseamnă că cineva va influența politica editorială a unei instituții de presă”, a menționat Sîrbu.

Reprezentanții opoziției parlamentare au criticat proiectul în cadrul dezbaterilor. Liberal-democratul Tudor Deliu le-a reproșat autorilor că ar fi elaborat documentul în grabă și l-ar fi promovat în mare viteză, trecându-l formal prin toate procedurile.

În opinia deputatului PSRM Vladimir Țurcan, un astfel de document nu-și are rostul la sfârșitul mandatului actualilor deputați, întrucât va trebui să fie reexaminat de viitoarea componență a Parlamentului.

Proiectul a fost înregistrat în Parlament pe 2 noiembrie, ca inițiativă legislativă a trei deputați democrați: Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Raisa Apolschi.