Eşti aici

Parlamentul a votat în primă lectură controversata lege privind protecția datelor cu caracter personal

30 Noiembrie 2018
1583 de afişări
Parlamentul a votat, în ultima zi de mandat deplin, proiectul noii Legi cu privire la protecția datelor cu caracter personal, criticat anterior de societatea civilă. Șeful legislativului, Andrian Candu, susține însă că documentul va fi suspus dezbaterilor publice și va fi adoptat în lectură finală deja de viitoarea componență a Parlamentului.
 
Proiectul a fost elaborat pentru a racorda legislația națională la noile prevederi ale celei europene, intrate în vigoare în luna mai, a afirmat deputatul PDM Sergiu Sârbu, unul din autori. De asemenea, potrivit acestuia, noua lege vine să înlăture lacunele existente în legea în vigoare și face un șir de precizări și completări care țin cont inclusiv de dezvoltarea tehnologică.

Organizațiile de media au lansat însă zilele trecute un apel public în care și-au exprimat îngrijorarea că anumite norme ale proiectului vor îngreuna accesul jurnaliștilor la datele cu caracter personal.  „Conform acestei inițiative legislative, prin art. 12 alin. 3 jurnaliștii vor fi obligați să argumenteze interesul public atunci când vor solicita în scop jurnalistic informații ce conțin date cu caracter personal. La accesarea acestui tip de date, jurnalistului i se impune să respecte un șir de condiții care nu sunt formulate clar, explicit și coerent. De exemplu, se cere respectarea dreptului persoanei la protecția datelor personale și, în același timp, a condiției că nu trebuie să existe interese ale subiectului de date care trebuie protejate și a condiției că „garanțiile subiecților nu sunt afectate, iar securitatea fizică și psihică nu sunt puse în pericol” – ceea ce reprezintă o dublare a cerințelor legale față de jurnaliști”, se menționează în apel.

Directorul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), Eduard Răducanu, susține că jurnaliștii vor avea acces la date cu caracter personal, dar condiționat. „Acces la informație vor avea în măsura în care va fi necesar pentru investigația pe care o fac, ținând cont de proporționalitatea dintre dreptul la viața privată, dreptul la informare și de acces la informație. Toți cei implicați în acest proces vor avea drepturi depline pentru a obține informațiile necesare”, a declarat Răducanu.

Andrian Candu a recunoscut că a recepționat îngrijorări referitor la unele prevederi ale proiectului atât din partea societății civile, cât și a Delegației UE, care semnalează că acestea nu sunt întru totul în conformitate cu directiva UE. El a precizat că Parlamentul se grăbește să adopte proiectul în prima lectură pentru a nu-și pierde „valabilitatea legislativă”, dar că după aceasta, vor fi organizate dezbateri publice și introduse amendamente „ca aceste legi să fie în conformitate deplină cu directivele UE”. Spicherul a precizat că în lectura a doua, noua lege va fi adoptată de viitorul Parlament.
 
Deputatul liberal Roman Boțan a cerut să se țină cont atât de legislația UE, cât și de îngrijorările societății civile. „Este evident că eforturile de îmbunătățire a legislației în domeniul protecției datelor cu caracter personal trebuie să tindă la perfecționarea legislației în conformitate cu directivele europene și toate vocile în acest sens trebuie auzite, inclusiv ale societății civile”, a declarat Boțan.

 La aceeași ședință, deputați iau votat în primă lectură și noua lege privind CNPDCP, care stabilește statutul, drepturile, obligațiile autorității de reglementare. De asemenea, potrivit documentului, în cadrul Centrului vor activa inspectori pentru protecția datelor care se vor ocupa cu verificarea și controlul respectării legislației.

Citiți și: Un nou proiect de lege privind protecția datelor personale instituie restricții suplimentare pentru jurnaliști